Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Oferiti-va ragazul unui mic-dejun pentru o viata sanatoasa

in Sanatate
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Micul dejun ne influenteaza forma fizica si capacitatile intelectuale din prima parte a zilei. Fara caloriile, glucidele si proteinele pe care le contine micul dejun, organismul cedeaza.

O zi reusita depinde de calitatea primei mese din zi. Este perfect normal sa nu ne fie foame atunci cand ne trezim. Probabil, amintiri din vremuri preistorice, cand mai intai trebuia sa alergi dupa hrana pentru a avea ce manca. Dar, dupa o ora sau doua, pofta revine, creierul tipa de foame si, in lipsa “munitiei”, intervine oboseala extrema.

Consumati zaharuri lente pentru a gandi mai repede, 40% dintre zaharurile consummate la micul dejun servesc exclusiv functionarii creierului nostrum pe parcursul diminetii! Cand aportul este insuficient, concentratia de sange scade, ceea ce perturba functionarea creierului. Daca situatia se prelungeste, activitatea creierului este incetinita (si, pe termen lung, se ajunge la anestezie). Avand stomacul gol, spre sfarsitul diminetii se pot pierde pana la 20 de puncte in ceea ce priveste activitatea intelectuala. Neuronii au in permanenta nevoie de glucoza, dar fara intreruperi si reluari bruste. De aceea, optati pentru zaharurile lente in defavoarea celor rapide, care au un efect imediat, dar pe termen scurt, si care accentueaza senzatia de foame. Dimpotriva, zaharurile lente elibereaza energia in mod progresiv, pe parcursul mai multor ore.

Idealul pentru o alimentatie cu efecte maxime este:

  • Micul dejun trebuie sa reprezinte intre 20 si 25% din ratia zilnica.
  • Proteine animale (lactate, sunca, piept de pui, oua, branza), care hranesc muschii si au un efect tonifiant.
  • Proteine vegetale si zaharuri lente: paine integrala, paine cu cereale sau cereale (neindulcite), putin unt proaspat pe tartine si chiar putina dulceata.
  • Un fruct de sezon, pentru fibre si vitamine.
  • Ceva de baut (apa, ceai, cafea…), pentru ca deshidratarea accentueaza oboseala.

CE FEL DE PRODUSE LACTATE?

Acest lucru depinde de continutul lor in grasime si de digestibilitate.

  • Produsele pe baza de lapte fermentat (iaurt, branza dulce, alte branzeturi) sunt mai usor de digerat.
  • Cu cat branzeturile sunt mai tari cu atat sunt mai bogate in calciu, dar sunt si mai grase.
  • Atentie! Branzeturile tartinabile, in general, sunt bogate in grasimi si au un continut bogat de calciu!

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS