Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tratamente contra anemiei

in Sanatate
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

La persoanele anemice, globulele rosii sunt mai putin bogate in hemoglobina. Hemoglobina este pigmentul sangvin care contine fier si are rolul de a transporta oxigenul de la plamani catre celule si bioxidul de carbon de la celule catre plamani. Desi se crede ca o persoana anemica este palida, anemia usoara nu produce o modificare a culorii pielii.

Anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui, adesea determinata de o insuficienta de fier. Anemia feriptiva este declansata de regula de nevoia crescuta de hemoglobina, aparuta ca urmare a cresterii rapide la pubertate sau a pierderii de sange. Fara suficient fier, corpul nu poate produce suficienta hemoglobina. Femeile pierd sange in timpul menstruatiei, deci ele au nevoie de mai multe alimente bogate in fier decat barbatii. Vindecarea anemiei feriptive este posibila prin modificarea dietei.

Orice anemie care duce la o lipsa semnificativa de hemoglobina poate produce extenuare, apatie si dureri de cap. Daca ea este foarte grava, activitatile fizice provoaca ameteli, pierderea suflului, dureri in piept (angina) si palpitatii. Anemia feriptiva poate face limba si colturile gurii dureroase, unghiile uscate, subtiri si casante si, in cazuri serioase, tenul palid.

METODE DE PREVENIRE

  • Includeti in alimentatie ficat, carne rosie slaba, peste, galbenus de ou, fructe uscate, produse pe baza de soia si melasa.
  • Mancati multa ceapa, usturoi, fasole, mazare, nuci, seminte, vegetale cu frunze verzi si verdeturi proaspete (crescon, patrunjel, arpagic, urzici, coriandru si papadie).
  • Consumati alimente bogate in vitamina C, care stimuleaza absorbtia fierului. De exemplu, beti un pahar de suc de portocale la fiecare masa.
  • Cerealele integrale sunt o buna sursa de fier, dar contin si fitati, care impiedica absorbtia fierului, deci nu asociati la aceeasi masa cerealele integrale cu alte alimente bogate in fier.
  • Limitati consumul de spanac si rubarba; acidul oxalic pe care il contin acestea reduce de asemenea absorbtia fierului.
  • Mancati alimente ce contin cupru (branza, galbenus de ou, fructe de mare, ficat, cereale integrale, legume verzi, caise, cirese si smochine), care contibuie la absorbtia fierului.
  • Evitati ceaiul, cafeaua, cola si vinul in timpul meselor, deoarece taninul pe care il contin acestea reduce absorbtia fierului.

TRATAMENT

  • Puteti lua suplimente de varec – o alga bogata in minerale -, care poate stimula absorbtia fierului.
  • Incercati ceaiuri sau tincture de stevie, de papadie sau brusture, care pot contribui la absorbtia fierului.
  • Daca va simtiti oboist, beti un ceai sau folositi tinctura din ovaz salbatic sau din lemn dulce.

MERGETI URGENT LA MEDIC DACA RESPIRATI GREU!

FORME MAI RARE DE ANEMIE

In general, anemia este provocata de o alimentatie saraca in fier sau de incapacitatea de absorbtie a fierului in timpul digestiei. Exista insa si alte cauze ale anemiei:

  • Anemia megaloblastica se datoreaza lipsei vitaminei B12 sau a acidului folic. Ea apare uneori in timpul sarcinii.
  • Anemia perinicioasa este provocata de lipsa factorului intinsec, substanta necesara absorbtiei vitanimei B12. grupa sangvina A este cea mai expusa riscului.
  • Anemia aplastica este provocata de productia scazuta sau nula de hematii, din cauza inactivitatii sau a lezarii maduvei osoase.
  • Anemiile ereditare au cauze diferite. Talasemia, cauzata de producerea deficitara de hemoglobina, apare la populatiile din zona mediteraneeana, din Orientul Mijlociu sau din sud-estul Asiei. Drepanocitoza, caracterizata prin prezenta unor hematii de forma anormala, se intalneste la persoanele de origine Africana.
  • Anemia hemolitica este determinate de degradarea premature a hematiilor, care poate fi declansata de medicamente sau de o infectie.

DACA SUNTETI INSARCINATA

Sarcina poate aduce cu sine atat anemie feriptiva cat si anemie megaloblastica. Preveniti-le mancand alimente bogate in vitaminele A, B6, C si E, acid folic, acid pantotenic, flavonoide, fier, mngan, zinc si acizi grasi esentiali. Luati suplimente recomandate numai de medicul specialist.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS