Press "Enter" to skip to content

Cum tratam anxietatea?

Trimite prietenilor

Anxietatea sau tensiunea nervoasa sunt reactii normale in situatii dificile, insa ele ar trebui sa dispara o data cu revolvarea problemelor. In astfel de perioade, folositi strategii de control al stresului si apelati la remedii naturale.

Anxietatea este “reactia in caz de alarma” a organismului fata de un factor de stres fizic sau psihologic. O stare de anxietate acuta poate sa apara inaintea unui eveniment important, cum ar fi un examen sau un interviu pentru un loc de munca, si de regula dureaza putin. La unele persoane insa aanxietatea devine o stare permanenta, care le afecteaza serios capacitatea de a face fata vietii de zi cu zi. Ele sufera de anxietate cronica.

SIMPTOME

Anxietatea acuta se manifesta ca o presimtire rea, uneori vaga, fara obiect, alteori clar orientate catre ceva. Ea poate fi insotita de simptome fiziolofice – crampe la stomac, gura uscata, tahicardie, transpiratii, diaree sau insomnie. Suferinzii de anxietate cronica se simt agitate fara sa poata explica de ce. Unele persoane au atacuri de panica pe neasteptate. Simptomele (senzatie de sufocare, durere in piept, furnicaturi in maini si picioare, lesin, teroare) pot fi atat de puternice, incat pacientul si cei care privesc ar putea crede ca trece printr-o criza cardiaca.

Oricare ar fi ele, simptomele anxietatii sunt extreme de suparatoare si distructive, ducand, cu timpul, pana la afectarea sanatatii fizice. De aceea trebuie sa gasiti cai de a aborda cauza care sta la baza acestor probleme si sa cereti ajutor de specialitate.

METODE PREVENTIVE

In perioadele de stres, organismul consuma mai repede nutrientii, si daca acestia nu sunt inlocuiti, sistemul nervos isi pierde progresiv resursele si se instaleaza starea de anxietate.includeti acizi grasi esentiali (din cereale integrale, nuci, seminte si legume), vitamine (in special complexul B) si minerale pentru a sustine sistemul nervos. Mancati putin si des in timpul zilei, pentru a mentine constant nivelul zaharului in sange. Pastrarea echilibrului intre perioadele de odihna, exercitii si activitati recreative va va ajuta sa va simtiti mai bine sis a aveti o atitudine pozitiva.

Daca suferiti de anxietate acuta, s-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul unui specialist, dar exista si multe lucruri pe care le puteti face singur.

AUTOCUNOASTEREA: Unele persoane sunt din fire inclinate sa-si faca griji, altora este posibil ca un eveniment din trecut sa le provoace predispozitia spre anxietate. In acest caz, primul pas este incercarea de a identifica respectivul eveniment. Oamenii anxiosi au deseori o imaginatie foarte bogata si prevad toate posibilele consecinte neplacute sau dezastruoase ale oricarei actiuni, si nu se pot stapani sa nu se gandeasca la ele. Daca suferiti de o fobie va veti fixa angoasa asupra acestei fobii, dar nu este o situatie mai usor de controlat decat anxietatea generalizata. Incercati sa alungati cauzele profunde care va provoaca anxietatea, cu ajutorul unui prieten intelegator.

RELAXARE: Evolutia a programat organismul sa reactioneze la situatii periculoase prin schimbari fizice automate, care il pregatesc “sa lupte sau sa fuga”. Puteti contribui singur la dispersarea acestei tensiuni invatand sa va relaxati fizic si mental. Acest lucru va ajuta sa faceti fata din timp situatiilor dificile, pentru a nu ramane in starea de alerta:

  • Faceti exercitii fizice intense pentru a elibera tensiunea musculara si energia nervoasa.
  • Faceti o activitate tihnita(gradinarit) sau ascultati muzica linistitoare.
  • Mergeti la un curs de relaxare sau meditatie.
  • Practicati relaxarea musculara de doua ori pe zi de cate ori veti o stare de anxietate.

GANDIRE POZITIVA:  Folosirea afirmatiilor ajuta la reprogramarea gandurilor, astfel incat accentual sa cada pe aspectele positive ale propriei vietii si personalitati, si nu pe cele negative. Create fraze scurte, specifice situatiei: “Sunt pregatit pentru acest loc de munca!”, in cazul unui interviu sau “Ii cunosc si imi plac toti cei care vin la petrecerea asta”, daca va intimideaza grupurile mari de oameni. Rostiti fraza cu voce tare sau scrieti-o de cateva ori. Acest tip de exercitiu mintal face parte din terapia cognitive, care urmareste schimbarea reactiilor naturale sau instinctive mai curand decat intelegerea cauzelor lor.

DIETA: Anxietatea scade sau creste apetitul. Alegeti alimente bogate in complexul de vitamine B, vitamina E, calciu si magneziu, avand in vedere ca lipsa acestora poate contribui la anxietate. Reduceti portia de zahar si mancati mai putine alimente pe baza de faina alba. Evitati alcoolul si bauturile cu cofeina. In locul lor beti apa de izvor, sucuri de fructe sau ceaiuri de plante.

AROMATERAPIE: Daca sunteti incordat fizic, masati-va umerii cu uleiuri esentiale sau adaugati-le in baie ori vaporizator.

  • Pentru a prepara un ulei de masaj, adaugati cate 2 picaturi de uleiuri de geranium, levantica si santal si una de busuioc la 2 lingurite de ulei vegetal presat la rece, ulei de migdale dulci sau de masline.
  • Puneti cateva picaturi de ulei de geranium sau de levantica in baie ori intr-un bol cu apa fierbinte si inhalati vaporii parfumati timp de 5 minute.

FITOTERAPIE:

  • Beti o cana cu ceai de verbina, ovaz salbatic sau ginseng de trei ori pe zit imp de doua-trei saptamani. Aceste plante au un efect regenerativ asupra sistemului nervos.
  • Pentru  a reduce incordarea din timpul zilei si a ajuta somnul in timpul noptii, adaugati musetel, flori de tei, valeriana, hamei sau pasiflora la acest ceai si luati-le ca tablete sau tincturi.

ESENTE FLORALE:

  • Pentru anxietate generalizata luati plop, corcodus, zada, mimulus, castan rosu, rock rose sau castan alb de patru ori pe zi.
  • Pentru atacuri de panica, luati Remediul de salvare la fiecare cateva minute, pana va simtiti mai bine.

HOMEOPATIE:

  • Aconitum – anxietati provocate de trauma.
  • Arsenicum – nevoie permanenta de liniste.
  • Gelsemium – oboseala, slabiciune si frica inainte de un eveniment.
  • Phosphorus – nervozitate, sensibilitate la zgomote.

MERGETI LA MEDIC daca suferiti de anxietate grava sau de atacuri de panica, suferiti si de depresie, aveti insomnii sau ameteli.


Trimite prietenilor

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

O24 - Creare Site O24.RO.