Ghimbirul este planta perfectă pentru cultivatul în interior. Este puțin pretențioasă, are nevoie de lumină solară în cantități moderate și se pot folosi părți din ea periodic, lăsând restul în sol pentru a crește în continuare. În afară de acestea, este pur și simplu delicioasă! Într-adevăr, de ce ar putea să nu-ți placă ideea de a crește ghimbirul în casă?
Câte ceva despre ghimbir
Până să ajungă plantă adultă, ghimbirul are nevoie de 10 luni pentru a se dezvolta. El nu tolerează înghețul, de aceea, dacă locuiești într-o zonă cu climă rece iarna, ar fi recomandabil să crești ghimbirul într-un ghiveci în cameră, iar vara să-l scoți afară.
Ghimbirul este una dintre plantele miraculoase care cresc bine în locuri cu lumină puțină sau chiar întunecoase, ceea ce îl face ideal pentru cultivatul în casă, unde majoritatea oamenilor nu au suficientă lumină solară pe tot parcursul zilei.
Bucăți mici din rădăcina ghimbirului pot fi tăiate periodic. Acest lucru va ajuta restul rădăcinii să se dezvolte mai bine, având în vedere că ea crește lent. Bucățelele tăiate pot fi folosite la gătit, la infuzat ceai sau ca remediu naturist.
Cum plantăm ghimbirul
Cel mai bine este să plantezi ghimbirul cumpărat dintr-un centru de grădinărit sau dintr-un catalog de semințe. Ai noroc dacă găsești semințe de ghimbir pregătite anume pentru plantare. Totuși, această plantă poate fi greu de găsit la grădinarii furnizori, în special la cei locali.
Ghimbirul cumpărat din magazin poate fi plantat, dar cu șanse mici de reușită. Rădăcinile vândute pentru consum sunt stropite cu un inhibitor de creștere pentru a împiedica înmugurirea lor înainte de a fi cumpărate. Această substanță inhibitoare va împiedica și înmugurirea plantei pe care vrei să o cultivi.
Ghimbirul din magazine mai poate fi acoperit cu pesticide și fungicide. Adevărul este că nu poți ști cu ce a fost tratat. Am auzit de cazuri când ghimbirul de la departamentul de legume a crescut foarte bine, precum și de cazuri când, după plantare, nu s-a dezvoltat deloc. Dacă vrei să cultivi acest tip de ghimbir, asigură-te că vei îndepărta cât mai multă substanță inhibitoare de pe suprafața lui, ținându-l în apă peste noapte.
Iată câteva sfaturi utile pentru creșterea ghimbirului în casă, indiferent de sursa pe care o vei alege:
Rădăcina aleasă trebuie să aibă coaja lipită de ea (să nu fie stafidită sau învechită). Ea trebuie să aibă câțiva mugurași pe suprafață (umflături cu aspect asemănător cu cel al mugurilor de cartofi), care, dacă sunt deja un pic verzi, au șanse mai mari de a se dezvolta.
Dacă rădăcina ta are mai mulți muguri, atunci o poți împărți în mai multe bucăți, fiecare cu câte un muguraș, ca apoi să le plantezi în ghivece separate.
Fii sigur că alegi ghiveciul potrivit!
În comparație cu majoritatea plantelor crescute în ghiveci, ghimbirului îi plac ghivecele largi și cu adâncime mică, pentru că rădăcinile lui se dezvoltă în direcție orizontală.
Cum să crești ghimbir în casă – pas cu pas:
- Se începe cu înmuierea rădăcinii de ghimbir în apă caldă timp de o noapte, pentru a o pregăti de plantare.
- Umple ghiveciul cu un sol foarte roditor, dar și care să se dreneze bine.
- Înfige rădăcina de ghimbir în sol, cu mugurele orientat în sus, și acoperă-l cu 5 cm de pământ. Udă-l abundent.
- Pune ghiveciul într-un loc călduros și ferit de lumina directă a soarelui.
- Menține solul umed, stropind-ul cu un spray sau udându-l puțin.
- Ghimbirul crește încet. După câteva săptămâni trebuie să observi niște vlăstari. Continuă să uzi regulat planta după cum e descris la punctul 5.
Recoltarea ghimbirului:
După 3-4 luni de dezvoltare, poți recolta bucățele de ghimbir. Împinge niște sol spre marginile ghiveciului pentru a găsi niște rizomi sub el. Taie cantitatea necesară cam la un deget distanță de marginile ghiveciului. Apoi acoperă totul cu sol.
Ghimbirul poate fi astfel recoltat la nesfârșit. Atâta timp cât este bine îngrijit, el va continua să dea rădăcini. Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de ghimbir, poți dezrădăcina planta, ca apoi să replantezi câțiva rizomi. Sursa: healthy-romania.ro