Press "Enter" to skip to content

Leusteanul ajuta la eliminarea litiazei renale, trateaza bolile de stomac si combate balonarile

Leusteanul este o planta multianuala ce creste in gradini, este o planta de cultura, o tufa de leustean se dezvolta frumos si rapid, tulpinile sunt tubulare, frunzele mari au un miros specific si puternic. In limba latina i se spune Levisticum officinalis, iar in limba germana denumirea este de Liebstickel (betigasul gragostei) datorita proprietatilor afrodisiace, iar radacinei i se spune “Maggi”, de unde si marca firmei cunoscute ce ofera preparate culinare concentrate, supe, sosuri etc. Planta provine probabil din Iran, dar in Evul Mediu a inceput sa fie cultivata si in Europa. Este cunoscut faptul ca regale Carol cel Mare a dispus cultivarea obligatorie a leusteanului in fiecare gradina.

Ca substante active contine uleiuri eterice, butiftalide, acid izovalerianic si derivati ai cumarinei. Frunzele si radacina de leustean se folosesc pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni si boli: hidropizie, reumatism, boli de inima, guta.

Provoaca o buna diureza, elimina apa din corp, ceea ce ajuta la eliminarea litiazei renale (nisip la rinichi). Totodata ajuta la solubilizarea secretiei bronsice si usureaza expectoratia. Radacina de leustean ajuta in tratamentul bolilor de stomac.

De regula, planta se foloseste in scopuri de condimentare la ciorbe, pentru ceai, leusteanul se foloseste in amestec cu alte plante.

La tratamentul eruptiilor pe piele, se foloseste un decoct din frunze si radacini rase de leustean. Se fac spalaturi ale portiunilor de piele bolnave. Dupa doua saptamani pielea redevine neteda.

In tratamentul bolilor de stomac se folosesc radacinile rase si frunzele maruntite, fiind preparata o tinctura concentrata. De asemenea, se recomanda si in cazul unei litiaze renale. Se beau cate doua cesti de ceai din frunze de leustean in fiecare zi, timp de doua saptamani. Crizele de rinichi cedeaza mai usor. Iar in popor, se spune ca femeile insarcinate trebuie sa evite consumul de leustean, deoarece se spune ca poate provoca nasteri premature.

Utilizare:

Decoct din radacina de leustean – 1-2 lingurite cu varf de radacina de leustean rasa se pun la o cana cu apa. Se puh la fiert, se lasa sa dea in clocot, apoi se lasa 5-10 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Ajuta la tratarea cistitelor, tulburarilor menstruale si combate balonarilor.

Infuzie de frunze – o lingurita cu varf cu frunze de leustean la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara. Se beau pana la trei cani pe zi. Acest ceai ajuta la stimularea diurezei si la eliminarea litiazei renale (pietre sau nisip la rinichi) si elimina crizele de rinichi.

In stare cruda – frunzele tocate puse deasupra diverselor mancaruri ajuta in tratamentul afectiunilor hepatice si de stomac.

Trimite prietenilor

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Creare Site Web by O24.RO