Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Meditatia, arta de a relaxa mintea

in Sanatate de

Meditatia este o tehnica uimitor de simpla si de incredere, usor de practicat in viata cotidiana, iar de obicei rezultatele recompenseaza eforturile. Studiile stiintifice recunosc meditatia ca fin un tratament deosebit de efficient pentru multe probleme, atat fizice, cat si psihologice, provocate de stres si de lipsa de energie.

Meditatia antreneaza mintea sa de la o parte interferentele din exterior – suparari, regrete si imagini neplacute care ne trec prin minte pe neasteptate si fara niciun motiv. Tehnicile de meditatie pot induce o stare de seninatate, adesea invecinata cu somnul profound. Mintea si corpul se pot relaxa rapid si multi spun ca doar 20 de minute de meditatie sunt tot atat de reconfortante ca si cateva ore se somn.

De milenii meditatia este practicata in diferite zone ale lumii. Vechii yogini o descriau ca pe un tonic puternic, care creste energia, reintinereste celulele si intarzie imbatranirea. In zilele noastre stiinta confirma aceasta credinta. Cercetatorii au descoperit ca ea poate ameliora simptome ca hipertensiunea, angina, alergiile, diabetul, durerile de cap cornice si astmul bronsic. De asemenea, ajuta la combaterea dependentei de alcool si fumat. Persoanele care practica meditatia au mai putin de-a face cu medicii si annual petrec mai putine zile in spital. Anxietatea si depresia scad evident, in timp ce memoria se imbunatateste. Meditatia pare sa fie o sursa de energie, de optimism si de relatii sociale mai bune.

CURSURI DE MEDITATIE

Cea mai buna cale de a invata meditatia este sa va inscrieti la un curs organizat. Exista cursuri pentru diferite tipuri de meditatie. Multi profesori de yoga include meditatia in activitatea lor, folosind sunetele sau respiratia pentru a obtine concentrarea. Puteti chiar sa psalmoditati – o forma de meditatie Sonora – alegand una dintre mantrele orientale sau una dintre formee occidentale, ca, de exemplu, cantul Gregorian creat de calugarii medievali.

FOLOSIREA MEDITATIEI LA DOMICILIU

Gasiti un loc linistit si calduros in locuinta, unde sa nu fiti deranjat. De regula, cel mai bine este sa stati in pozitia care vi se pare cea mai comoda. Puteti sta cu picioarele incrucisate direct pe pardoseala sau pe o perna tare groasa. Sau poate preferati un scaun cu speteaza dreapta, tinand mainile pe genunchi si talpile lipite de pardoseala. Nu este recomandat sa meditate in pozitie culcata, deoarece destul de usor va poate fura somnul in timpul terapiei.

EXERCITIUL DE BAZA: Exista mai multe forme de a medita. Incercati intai tehnica de baza, pe care o urmeaza multa lume.

  • Asezati-va comod, cu trunchiul in pozitie verticala, fiind alert, dar nu incordat.
  • Tineti spatele drept, aliniat cu capul si gatul si relaxati-va corpul.
  • Respirati regulat si adanc. Concentrati-va asupra respiratiei, urmarind intrarea si iesirea aerului din plamani, miscarile de coborare si de ridicare a abdomenului in ritmul respiratiei.
  • Daca atentia incepe sa o ia razna, aduceti-va gandurile inapoi catre respiratie si miscarile abdomenului.
  • Pentru o mai buna concentrare este bine sa tineti ochii inchisi.
  • Multe persoane gasesc util sa repete un anume cuvant sau sunet.
  • Continuati timp de 20 de minute.
  • Reveniti treptat la starea de constienta normala. Nu va ridicati brusc in picioare. Deveniti atent la ceea ce va inconjoara, intindeti-va incet, ridicati-va si faceti cativa pasi.

CIFRELE: Asezat confortabil, numarati rar in minte de la unu pana la zece, fixandu-va atentia asupra fiecarei cifre. Daca atentia slabeste luati-o de la capat cu cifra unu.

LUMANAREA: Asezati-va comod in fata unei lumanari aprinse. Concentrati-va asupra flacarii.

VIZUALIZAREA / IMAGISTICA:O tehnica de relaxare legata de meditatie, vizualizarea sau imagistica orientate, va ajuta sa va concentrati mintea pe imagini pozitive, cu scopul de a invinge emotiile negative si de a controla stresul. Stati asezat intr-o pozitie relaxata si focalizati-va atentia asupra propriei respiratii. Apoi evocati in minte o scena tihnita si placuta, vizualizandu-va ca parte a ei. Supravegheati-va ritmul respiratiei, si, cu ajutorul imaginatiei completati scena cu cat mai multe detalii.

PRECAUTII SPECIALE

Uneori se intampla ca meditatia sa aiba efecte negative. De exemplu, reculegerea pe care o implica poate rascoli amintiri vechi, reprimante. Daca aveti deja un terapeut, cereti-i sfatul inainte de a incepe meditatia. Daca in timpul meditatiei aveti vreo traire traumatizanta consultati imediat un psihoterapeut.

Ultimile din

Mergi la SUS