Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E sezonul căpşunilor! Iată care mai sunt calităţile lor, dincolo de gustul unic

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Căpşunile, pe care le găsim în această perioadă în toate pieţele şi magazinele de legume şi fructe, se numără printre cele mai iubite şi sanatoase fructe ale sezonului. Nu sunt doar delicioase şi frumos mirositoare, ci le putem include la loc de cinste in topul fructelor, deoarece au o valoare nutriţională deosebită.

   Parfumatele căpşuni reprezintă un fruct-prieten pentru inima voastră. Nu întâmplător ele au o formă asemănătoare cu a inimii! Căpşunile conţin potasiu în cantitate medie, un mineral cunoscut pentru efectul său pozitiv în reglarea tensiunii arteriale. În plus, căpşunile prezintă şi proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune. În plus, ele mai conţin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti şi acid folic, la care se adaugă fier, calciu şi magneziu, dar şi fibre, care uşurează procesul de digestie.

   Căpşunile asigură buna funcţionare a sistemului nervos, întăresc oasele şi dinţii, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian şi protejează inima şi vasele sanguine. Totodată, ele au proprietăţi antitumorale, reducând riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal, diuretice, favorizând eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol şi antiinflamatoare.

   Aceste fructe oferă protecţie împotriva degenerescenţei maculare, tonifică şi vitaminizează organismul, fiind benefice în anemii, astenie şi insomnii. Căpşunile stimulează vezica biliară şi conţin puţine zaharuri, dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă. Pot fi consumate şi de persoanele care au diabet, dar în cantităţi mici. Căpşunile mai sunt excelente în curele de slăbire, deoarece au în compoziţie apă în proporţie de 90 la sută şi au puţine calorii, inducând senzaţia de saţietate. (foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS