Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Controale în pieţele bucureştene, pentru a vedea dacă legumele româneşti sunt chiar „Made in Romania”

in Diverse/ExtraNews de

   În această perioadă, au loc, în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti pentru a se verifica respectarea prevederilor legale. Controlul este efactuat de echipe din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române ofițeri de poliție economică și ordine publică, în scopul de a asigura depistarea, sancționarea și eliminarea tuturor activităților ilicite ce se manifestă în aceste zone de comercializare, în special, în domeniul fructelor și legumelor proaspete, anunţă madr.ro.

   Controalele au ca scop verificarea respectării procentului minim de spații de vânzare distincte, în proporție de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, modul în care se etichetează loturile de legume și fructe expuse în piețe, etichete pe care trebuie să fie indicate informații cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului şi prețul de vânzare. Se va mai verifica existența atestatelor de producător, eliberate în condițiile legii și a documentelor de proveniență, în cazul comercianților.

   În urma controalelor efectuate s-a constatat faptul că foarte mari cantități de legume și fructe proaspete provenite din comerțul intracomunitar sau din import, tranzacționate „la negru” ajung a fi comercializate ca produse autohtone în depozite en-gros sau direct în piețele agroalimentare. La fel, foarte multe atestate de producător eliberate de primării ridică suspiciuni asupra legalității modului de eliberare a acestora, urmând ca pentru toate aceste situații să se extindă verificările de specialitate la instituțiile care le-au eliberat, respectiv primării.

   În prima zi de verificări, echipele de control ale MADR au aplicat 40 amenzi, în valoare totală de 43.000 lei. Au mai fost amendaţi şi trei administratori de piețe agroalimentare, cărora li s-a aplicat fiecăruia o sancţiune contravențională în valoare de 12.000 lei.

MADR anunţă că acțiunile vor continua „până la eradicarea fenomenului ilicit din piețele Municipiului București și instaurarea unui climat adecvat pentru ca fermierii români să-și poată comercializa produsele proprii, iar consumatorii să aibă garanția calității oferită de produsele autohtone„. (foto: pagina facebook MADR)

Ultimile din

Mergi la SUS