Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

La vănătoare de hoţi de lemne! Peste 130 de dosare penale şi mai mult de 7.000 de amenzi!

in Diverse/ExtraNews de

În ultimele două săptămâni, poliţiştii, împreună cu janfarmii şi lucrători ai Gărzii Forestiere, au făcut peste 5.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora au fost aplicate 557 de sancțiuni și s-au întocmit peste 130 de dosare penale. Astfel, au fost efectuate 5.188 de controale în trafic, în pădurile din fondul forestier național şi în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. Au fost evrificate peste 10.500 de mijloace de transport precum autovehicule, căruţe sau garnituri de tren, fiind constatate 261 de infracţiuni, anunţă Poliţia Română.

   Poliţiştii au întocmit 137 de dosare penale şi au aplicat 7.284 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 3.500.000 de lei, dintre acestea, 557 foond la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. În urma acţiunilor au avut confiscaţi sau indisponibilizaţi 1.356,66 metri cubi de cherestea, lemn de foc, lemn de lucru sau rotund şi deşeuri din material lemnos, în valoare de aproape 490.000 lei. De asemenea, s-a mai dispus confiscarea sau indisponibilizarea, valoric, a 3.367 metri cubi de material lemnos, în valoare de 900.000 de lei, precum şi a 132 de ferăstraie mecanice, topoare, securi, plus 33 de utilaje şi autovehicule, la care se adaugă 48 de atelaje hipo.

   În primele patru luni ale acestui an pe linie silvică, Poliţia Română, a afectual, la nivel naţional, 15.880 de controale. Au fost verificate, în această perioadă, 4.034 de exploatări forestiere, târguri, oboare, piețe, instalaţii de debitat, ocoale silvice şi structuri subordonate, depozite), precum şi 30.426 de vehicule. În urma activităților de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori, a faptelor ilegale în domeniul silvic, au fost înregistrate 2.750 de dosare penale cu privire la infracțiuni ale regimului silvic şi aplicate 6.526 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 14.000.000 de lei.

   Astfel, la data de 20 aprilie, poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au efectuat 6 percheziţii domiciliare la persoane din judeţ şi o percheziţie la sediul unui ocolul silvic. În urma acestora, un pădurar este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar alte două persoane sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

   Pădurarul, responsabil cu paza şi protecţia ocolului silvic, ar fi permis celor două persoane să taie ilegal și să sustragă 4.374 de arbori, în special carpen şi gorun, prejudiciind astfel proprietarii fondului forestier. Totodată, pădurarul ar fi acceptat şi primit bani şi diferite foloase de la patru persoane, permiţând acestora să sustragă material lemnos din pădurea gestionată, fără a întocmi documentele legale de constatare a contravenţiilor sau a infracţiunilor silvice.

   Pe 2 mai, polițiştii rurali din Scornicești-Olt au fost sesizați, la 112, despre faptul că în pădurea de pe raza comunei Topana şi pe o stradă din localitate se găsesc două autotrenuri încărcate cu lemn de stejar. Poliţiştii i-au identificat pe cei doi conducători auto, transportatori, cumpărătorul masei lemnoase, precum şi pe administratorul firmei vânzătoare. Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că o firmă ar fi emis neregulamentar coduri unice și avize de însoţire, astfel că a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

   La fel, în urma unor investigații, membrii Gărzii Forestiere Suceava au reușit să descopere un caz de distrugere intenționată a unei păduri din apropierea localității Falcău, Ocolul Silvic Bucovina. Hoții legau arborii de utilaje și îi dezrădăcinau, încercând să simuleze doborâturi de vânt. Astfel încercau să valorifice lemn dintr-o pădure care nu putea fi exploatată legal. Inspectorii nu s-au lăsat păcăliți și, cu ajutorul dronelor din dotare, au surprins prejudiciul. În urma investigației, făptuitorii se vor alege cu dosar penal pentru doborârea a 141 de arbori și crearea unui prejudiciu de 26.000 lei. Astfel de controale vor continua, în perioada următoare, în toată țara. (foto: Poliţia Română)

Ultimile din

Mergi la SUS