De origine meditaraneeană, coriandrul este folosit în mai toată lumea. Chiar dacă nu miroase prea plăcut în stare naturală, în combinație cu alte ingrediente este excepțional.
ȘI GARNITURĂ, ȘI CONDIMENT
Seamană cu pătrunjelul de parcă ar fi frați, dar are cu totul alt gust. Și nu numai atât: semințele și frunzele de coriandru au și ele arome total diferite și nu se pot înlocui unele pe altele. Frunzele sunt folosite ca verdeață sau în sosuri (nu-și pierde calitățile prin fierbere, ba chiar și le îmbunătățește), iar semințele sub formă de pulbere sau ca atare. Creste în Europa Centrală și Rusia, unde se numește kinza, și conține mai multe uleiuri aromatice. Este folosit și în America Latină și SUA, sub numele de cilantro, Zhung, o pastă condimentată din Yemen, are ca ingredient frunzele de coriandru (în unele variante, chiar și semințele), împreună cu usturoi, ardei iute verde, cardamom, chimion, suc de lămâie, ulei de măsline și piper negru. Toate ingredientele sunt pisate și amestecate într-o pastă folosită ca garnitură sau doar condiment. În Mexic, frunzele sunt folosite la prepararea de salsa și guacamole.
CITESTE SI: CONDIMENTUL UIMITOR CARE NE SCAPĂ DE PIETRELE LA RINICHI
PEȘTE CU SOS DE ROȘII ȘI CORIANDRU
Coriandrul se folosește la pește, ccarne, ba chiar și la cartofi. Semințele de coriandru pisate cu ghimbir și piper verde, de exemplu, dau un gust nemaipomenit peștelui la cuptor. Iar pentru pește fript poți face un sos cu usturoi, frunze de coriandru, ardei iute tocat mărunt și…ce te mai lasă gustul.
ȘTIAI?
Numele grecesc al plantei, koriannon, deriva din koris, adică gândac. Pentru că așa, negătite, frunzele miros urât.
Iufuzia de coriandru este recomandată împotriva colicilor la copii. Dar atenție: excesul poate provoca dureri abdominale și scăderea apetitului.