Macesul este o varianta de trandafir salbatic, Rosa canina, care creste sub forma de tufe, ce ating uneori inaltimea de trei metri. Cand aceste tufe sunt pline de fructe, toamna, se culeg pentru continutul foarte ridicat in vitamine A, B1, B2, P, K, si in special in vitamina C (de peste 25 de ori mai mult decat lamaia). Tufele de maces cresc pe pajistile de deal si de munte, in luminisuri de padure, in depresiuni la marginea apelor. Regional are si alte denumiri precum cadir, rasura, trandafir salbatic, rug sau ruja.
Fructele de maces contin si zaharuri, acid citric si tanin. Cunoscute inca din Antichitate, se folosesc ca ceai alimentar, marmelada sau sirop, avand un efect deosebit de bun pentru bolnavii aflati in convalescenta. Cercatarile din ultimul timp au aratat ca macesele prin continutul in vitamina P sunt foarte utile pentru mentinerea “in functie” a vaselor capilare si normalizeaza circulatia sangelui.
Macesele maresc secretia biliara si vindeca multe boli ale ficatului si veziculei biliare. De asemenea, este cunoscut si efectul antiinflamator in bolile intestinelor. Semintele continute in fructul de maces au efect diuretic. O cura cu ceai (chiar pe perioade mai lungi) ajuta in bolie de rinichi si vezica urinara. Ceaiul se prepara din fructele de maces putin zdrobite care se pun in apa fiarta si se lasa sa fiarba cel putin cinci minute.
Datorita perisorilor (ce pot da mancarimi pe gat), ceaiul se strecoara printr-o panza foarte fina. Acest ceai este admirabil in stari gripale si raceli, combatand febra. Are si un usor efect laxativ.
Mod de folosire:
Ceai – se folosesc 2-3 lingurite cu fructe zdrobite la o cana cu apa se pune la firt timp de 5-10 minute, apoi se strecoara printr-o panza. Se indulceste cu putina miere de albine sau zahar, avand un gust placut aromat si acrisor.
Atentie! Vasul in care se fierbe ceaiul trebuie sa fie smaltuit, deoarece contactul cu metalul reduce continutul in vitamina C.
Se mai foloseste sub forma de sirop, marmelada sau prin fermentare se prepara un delicious vin de maces. Toate acestea, bogate in vitamine, sunt foarte bune pentru bolnavii aflati in convalescenta.