Lumanarica este o planta medicinala ce ajuta aproape in exclusivitate in tratamentul bolilor aparatului respirator. Ceaiul de lumanarica se recomanda in tratamentul tusei convulsive, bronsite, laringite, astm bronsic sau guturai. Totodata, se recomanda pentru tratamentul afectiunilor ficatului si splinei sub forma de clisme.
Aceasta planta, cand este inflorita lumineaza din departare cu floarea ei galbena. Denumita in limba germana Konigskerze (lumanarea regelui), planta se mai cunoaste si sub numele de lumanarea craiului sau lumina regeasca. Creste in zonele insorite, preferand pamantul pietros, vaile de munte, malurile raurilor. Infloreste vara, in luna iulie si inceputul lunii august, cand se si culege. Planta este bianuala, infloreste in cel de-al doilea an. Tulpina este deosebit de rezistenta si are o inaltime de la 50 la 200 cm. Florile galbene cresc in forma de ciorchine. De la aceasta planta medicinala se folosesc florile. Contine saponine, uleiuri eterice si substante mucilaginoase. Planta se gaseste in gradini, la margine, spre garduri sau ramasite de ziduri, ruine.
Este o umitoare planta medicinata cu multiple efecte terapeutice folosita in toate tratamentele bolilor aparatului respirator.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf cu flori de lumanarica se pune intr-o cana cu apa rece, se lasa doua-trei ore, apoi se pune la fiert, se lasa sa dea o data in clocot, poi se strecoara. Se beau zilnic 2-3 cani de ceai.
Infuzie in lapte – intr-o jumatate de litru de lapte foarte fierbinte, dupa ce a dat in clocot, se pun doua linguri cu flori de lumanarica. Se indulceste cu miere de albine. Se bea in doua portii una dimineata, alta seara.
Sirop – se pun la fiert in apa rece 2-3 pumni cu flori de lumanarica in 500 ml apa, se adauga 200 g zahar si se fierbe pana amestecul devine vascos. Din acest sirop se iau trei linguri pe zi (pentru adulti) si o lingura pentru copii pana la 5-6 ani.