Macrisul de balta este o planta multianuala foarte cunoscuta. Are frunzele lunguiete, de culoare verde cu dungulite si cu usoare umbre de culoare rosie. Creste inalt aproape pana la un metru, iar florile sunt micute, de culoare rosie, care aproape ca nu se vad. Aceasta planta infloreste de la sfarsitul lunii mai pana in iulie. Zonele pe care le prefera macrisul de balta sunt marginile de padure, pajistile, marginile de drum, ii place solul argilos si locurile umbroase.
Se culeg frunzele tinere pentru continutul ridicat de oxid oxalic. Au un gust puternic acrisor. ATENTIE! Aceasta planta nu trebuie consumata de catre bolnavii care sufera de reumatism si cei care sufera de afectiuni ale rinichilor. In stare cruda macrisul de balta este recomandat in tratamentul starilor de anemie datorita efectului sau reconfortant. De asemenea, este util si pentru bolnavii cu semne de astenie nervoasa.
Mod de folosire:
In stare cruda – frunzele maruntite uscate se presara pe sosuri, salate, in special pentru persoanele care vor slabeasca. Sub forma de ciorba, datorita gustului acrisor, dau o nota specifica.
Atentie! Se consuma numai in cantitati mici! Nu se recomanda a fi consumat pe perioada lungi.