Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CE SPUNE TEMPERATURA DESPRE SANATATEA CAINELUI TAU

in Diverse de

Temperatura este una dintre cele mai importante indicii ale starii de sanatate. In cazul in care cainele tau se imbolnaveste, temperatura corpului se modifica, iar tu o poti verifica inainte sa mergi la medicul veterinar.

Temperatura obisnuita a corpului unui caine este mai mare decat a noastra. Ea variaza de la 38 la 39,2 grade C, de aceea corpul cainelui ti se pare mai cald cand il mangai. Dar, daca se imbolnaveste, este posibil sa scada sau sa creasca spre 40 de grade, ceea ce poate indica infectii sau afectiuni grave si trebuie sa mergi de urgenta la un specialist veterinar. Ar fi bine sa ai in casa un termometru digital cu care sa verifici si tu temperatura cainelui, cand suspectezi ca ar putea fi bolnav. Roaga un membru al familiei sa linisteasca animalul si sa il tina cateva momente intins si lipeste termometrul de piele, sub una dintre labele din fata. Daca ai un animal docil, care are multa incredere in tine, cel mai bine e sa ii iei temperatura pe care rectala. Dar este mult mai bine sa lasi acest lucru pe seama unui specialist, ca sa nu fii muscat. Este important sa nu folosesti un termometru clasic, din sticla, care s-ar putea sparge si ar putea rani cainele.

CITESTE SI: CUM DESCIFREZI CELE MAI BANALE GESTURI ALE CAINELUI SAU PISICII TALE

TEMPERATURA NASULUI, UN INDICIU EVAZIV

Majoritatea stapanilor crede ca daca nasul cainelui este fierbinte si uscat, acesta are febra si poate fi grav bolnav. In realitate, temperatura nasului poate fi inselatoare si nu reprezinta un indiciu clar despre starea de sanatate a cainelui. Un animal perfect sanatos poate avea nasul cald si uscat, in timp ce un caine bolnav poate avea nasul umed si rece. In cazul in care nasul cainelui este prea cald si apar alte simptome precum apatia, diareea, lipsa poftei de mancare sau somnolenta, atunci este cazul sa te ingrijorezi si sa apelezi la ajutor medical. Tine cont ca un pui de catel poate avea nasul mult mai cald si o temperatura mai ridicata decat un animal adult. Daca nu esti sigura, foloseste un termometru pentru a stabili temperatura exacta si apoi mergi la veterinar.

DE CE APARE FEBRA

Cand temperatura normala a cainelui creste alarmant, cauzele pot fi diverse, de aceea este nevoie de un consult de specialitate. Febra poate sa apara in cazul in care are o boala virala precum parvoviroza sau distemper, boli bacteriene sau provocate de paraziti, babesioza, inflamatii si chiar diverse tipuri de cancer. Temperatura poate creste pentru o zi sau doua si dupa efectuarea vacinurilor obligatorii. Daca febra persista, este necesara o serie de analize pentru stabilirea cat mai corecta a diagnosticului, la indicatia medicului veterinar. Hemoleucograma, pentru determinarea numarului de globule albe si rosii din sange, testarea pentru paraziti si analizele de sange si de urina sunt deosebit de importante pentru aflarea cauzei.

CITESTE SI: Cum alegi un animalut pentru copilul tau

Ultimile din

Mergi la SUS