Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

LIPSA TATĂLUI ÎN COPILĂRIE DĂUNEAZĂ LA MATURITATE

in Diverse de

Tatăl o părăsește pe mamă. Dar atunci când nu se mai interesează nici de copii, situația este de-a dreptul tragică. Mai ales pentru fete, lipsa tatălui aduce probleme în viitor, cum ar fi stima de sine scăzută, relații de cuplu dificile, resentimente și multă durere…

Lipsa de încurajare, afecțiune și căldură din partea tatălui poate duce, în timp, la o stimă de sine scăzuta, complexe de inferioritate, anxietate, fobii sau depresie, spun specialistii. În plus, fetele care au fost părăsite de tată pot avea probleme în viitor în căsnicie sau pot alege să nu se mărite de teamă să nu pățească același lucru ca mamele lor.

VIZIUNE DEZECHILIBRATA DESPRE FAMILIE

De ce se întâmplă asta? În copilărie se formează concepțiile de bază despre cuplu, familie. Chiar dacă alte rude încearcă să suplinească rolul tatălui, majoritatea copiilor care cresc fără tată vor avea o viziune oarecum dezechilibrată despre ce înseamnă familie. În plus, își formează idei de bază greșite care să ducă la nefericire. Gândesc lucruri de genul: “tata a plecat din cauza mea”, “în general, părinții își părăsesc copiii”, “dacă nu sunt perfectă, voi fi părăsită din nou”. Iar acestea vor interfera cu creșterea și dezvoltarea lor. Rezultatul este o persoană care se adaptează mai greu chiar și la maturitate.

CUM AJUNGI LA ECHILIBRU

Legătura proastă cu tatăl influențează negativ percepția despre viața de cuplu, stima de sine și încrederea în partener. Femeia care are o astfel de experiență se teme că va păți la fel ca mama ei. Dar este important să conștientizeze traumele pe care le are și să le depășească. După o anumită vârstă, nu mai contează experiențele proaste din trecut, ci ceea ce alegem noi să facem cu ce au făcut alții din noi. Cu ajutor de specialitate, oricine poate deveni propriul părinte, terapeut, instructor. Poate învăța cum să se echilibreze, să treacă peste frustrări și să-și crească nivelul de mulțumire și de împlinire – personal și al cuplului.

CITESTE SI: Copilul este oglinda familiei! Nu există copii „problematici”, există părinți „problematici”! 

CONSTRUIESTE O RELATIE DIFERITA

Daca vrei sa reiei legatura cu tatal tau este necesar sa faci toate eforturile sincere de a comunica si de a-l intelege. Incearca sa-l accepti si sa-l intelegi in ciuda a ceea ce s-a intamplat. Intereseaza-te de valorile si pasiunile lui, pentru a vedea daca puteti avea proiecte in comun. Dupa ce ai reusit sa te apropii din nou de el, ii poti spune si despre cum te-ai simtit in anii in care a lipsit. Asa te vei descarca si relatia voastra poate avea un nou inceput, chiar daca timpul pierdut nu poate fi inlocuit. In cazul in care amandoi va doriti, se poate construi ceva diferit acum, chiar daca nu este ceva ideal.

TEHNICI DE DESCARCARE EMOTIONALA

Daca tatal tau nu doreste sa se implice sau nu mai este, poti sa aplici anumite tehnici de descarcare emotionala, cum ar fi tehnica scaunului gol. Pune un scaun gol in fata ta si imagineaza-ti ca tatal tau sta acolo. Spune-i sincer si fara menajamente tot ce ai pe inima. Astfel, te vei descarca si vei putea trece la o alta etapa a vietii tale. Ar fide preferat sa ai alaturi un specialist care sa te ghideze si sa-ti poata oferi sprijinul. Vei descoperi noi alternative si iti vei clarifica ce ai de facut in continuare.

Ultimile din

Mergi la SUS