Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SFÂNTUL LUP, PĂRINTELE SĂRACILOR

in Diverse de

Ziua de 23 august starneste amintiri cu iz istoric, din vremuri apuse. Numai ca, pentru credinciosi, este data la care este pomenit Sfantul Mucenic Lup.

De trista amintire pentru unii, nostalgica pentru altii, 23 august a fost, totusi, aproape o jumatate de veac, ziua nationala a Romaniei, pana la caderea regimului comunist. Si, in vreme ce pionierii si muncitorii defilau de zor, foarte putini credinciosi adevarati i se rugau in gand, probabil, Sfantului Mucenic Lup sau Lupus, mare facator de minuni.

DE CE E VENERAT

Despre Sfantul Lup se stie ca i-a fost slujitor si ucenic Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, pomenit la 28 octombrie, pe atunci conducatorul oastei Cetatii Tesalonicului. Viata i-a fost marcata de sclavia apasatoare, fiind asuprit de nedreptatile bogatilor. Desi, dupa randuiala romana, era sortit sa faca parte din clasa sclavilor, fiind in afara oricaror drepturi si plin de nevoi, el nadajduia totusi ca Dumnezeu il va ajuta si credea in fagaduinta Celui de Sus, venit sa propovaduiasca dezrobirea si eliberarea, spunand: “Fericiti vor fi cei saraci cu duhul, caci a lor este imparatia lui Dumnezeu”. Si Lup I s-a alaturat,iubindu-L pana la sacrifciul suprem, dandu-si viata in numele credintei. A ramas in scrierile religioase ca facator de minuni. Caci, dupa ce impartul Maximian i-a taiat capul sfantului Dimitrie, Lup a inmuiat marginea vesmantului si un inel in sangele mucenicului, savarsind apoi multe minuni, vindecand boli si dureri. Dar imparatul a aflat de faptele miraculoase si a poruncit sa fie intemnitat si torturat, apoi ucis. Numai ca, soldatii care au indreptat armele catre el au inceput sa se loveasca unii pe altii, rugandu-se. pentru ca nu era botezat, Lup s-a rugat ca Dumnezeu sa-i dea botezul inainte de a muri. Si, din senin, s-a pornit sa ploua, acesta fiind semnul ca a primit botezul de Sus. In cele din urma, a fost ucis, pe 23 august in anul 304, dar a continuat sa faca minuni si dincolo de moarte.

CITESTE SI: MINUNI DIN VREMEA NOASTRA…VIATA DUPA MOARTE 

FACE MINUNI

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii l-au cinstit pe Sfantul Lup prin serbari speciale. Scrierile religioase mentioneaza ca, la finele secolului al VI-lea, printul Petru, fratele imparatului Mauriciu, a vizitat cetatea Novae exact in ziua sarbatorii Sfantului Lup, considerat inca de atunci Parintele saracilor, care s-a jertfit pentru Hristos. In folclorul nostru, aceasta zi se respecta, gospodarii nefacand niciun fel de munca, pentru a fi aparati de lupi si de rele.

 

Ultimile din

Mergi la SUS