Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Care este misterul poftelor?

in Sanatate de

A manca pentru a scapa de nervozitate, neliniste sau oboseala, nu face decat sa ne ingreuneze trupul si sufletul. Trebuie sa invatam san e intelegem foamea si sa evitam capcana poftelor. Dar care este diferenta dintre cele doua?

Chiar fara san e dam seama, de multe ori mancam fara sa ne fie foame. Pentru ca este ora mesei, pentru ca mancarea are un aspect imbietor, pentru ca ne plictisim sau pentru ca avem probleme. Si, in cele mai multe cazuri, ne ingrasam intrucat mancam pentru a ne satisface poftele si nu pentru a ne astampara foamea. Iar intre cele doua deosebirea este uriasa. Cand avem cu adevarat stomacul gol, orice ne pica bine – chiar si un aliment care, de regula, nu ne place. In schimb, optiunea pentru o tableta de ciocolata este determinate de pofta.

NECESITATE SAU POFTA?

  • Foamea este o senzatie fizica, datorata lipsei de hrana. Pentru a remedia lucrurile, trebuie sa ne hranim. Cu cat mancam mai mult cu atat scade senzatia de foame. Cand aceasta dispare complet, inseamna ca ne-am saturat. Din acest moment, incepe o a treia etapa, faza de satietate sau de lipsa a senzatiei de foame – perioada care dureaza mai mult sau mai putin, in functie de persoana.
  • In ceea ce priveste poftele, acestea se leaga de ideea de placere. Nu avem pofta decat de ceva care ne place. Daca ne-a placut un anume aliment, el intra in computerul personal la categoria “bun”. Si, invers, daca n-ea provocat o stare de rau, aversiunea fata de el ni se imprima imediat.

CUM NE PUTEM SATURA?

A sti care sunt cantitatile de care avem nevoie pentru a ne satura se poate invata, ca orice altceva. Ne obisnuim cu un anumit echilibru intre cantitatea ingurgitate si continutul energetic al alimentelor. Si, pana la urma, ajungem sa nu mai avem ochii mai mari decat stomacul. Odata ce mecanismul a fost inregistrat in baza noastra de date, organismul ne poate comanda sa nu mai mancam, inainte chiar de a digera toate componentele.

CEI TREI INDICATORI

  • La nivelul creierului nostru, exista neuromediatori care joaca rolul de “indicatori”.
  • Neuropeptidul Y se activeaza atunci organismul are nevoie de fainoase sau de zaharuri.
  • Cand nivelul de serotonina creste, neuropeptidul Y ii da organismului semnalul ca se poate opri din mancat.
  • CCK (colecistokinin, un hormone peptidic) este eliberat pe masura ce hrana este digerata. El contribuie la senzatia de satietate.

Ultimile din

Mergi la SUS