Scurt dictionar explicativ de calculatoare – partea 1

in Sanatate de

Calculator

A

– access – a accesa : 1. procesul de obtinere al datelor dintr-o unitate periferica sau restaurarea datelor dintr-un dispozitiv de stocare
2. procesul utilizat pentru a obtine o instructiune din memorie cu scopul de a o executa

– access mode – mod de acces : tehnica care se foloseste pentru obtinerea unei informatii logice dintru-un fisier, din memoria principala sau pentru a depune vreo informatie in memorie sau intr-un fisier (de ex. modurile de acces la un fisier pot fi “numai citire”, “citire si scriere”, etc.)

– activeX : un set de tehnologii dezvoltat de Microsoft ce combina tehnica OLE (Object Link and Embedding) cu cea COM (Component Object Model). Fata de Java, ActiveX nu este un limbaj de programare, ci un set de instructiuni referitoare la modul cum poate fi folosit un obiect. Controalele ActiveX pot fi downloadate de pe Internet si executate asemeni applet-urilor Java. Diferenta e ca Java interactioneaza doar cu browser-ul de Internet, pe cand controalele ActiveX pot accesa sistemul de operare Windows.

– address – adresa: 1. semn sau grup de semne (eticheta, nume, numar) care identifica un registru particular, o locatie a memoriei din memoria principala sau un dispozitiv de stocare extern
2. in cazul retelelor de calculatoare fiecare statie de lucru sau fiecare nod are o adresa unica

– aliasing : aparitie nedorita “fracturata” care poate afecta imaginile afisate pe calculator. Imaginile de rezolutie scazuta pot produce aliasuri atunci cand sunt marite. Rezolvarea acestui efect neplacut se numeste anti-aliasing.

– allocation – alocare: repartizarea unei parti de memorie diferitelor programe

– applet : un program care poate fi executat dintr-un alt program. Fata de programele de sine statatoare, applet-urile nu pot fi activate direct de un sistem de operare.

– ASCII – American Standard Code for Information Interchange: cel mai adesea intalnit ca set de caractere cu acelasi nume, ASCII reprezinta un grup de 96 de caractere mici si de tipar plus 36 de caractere de control netiparibile. Acestea sunt caractere speciale cu atributii specifice in anumite
aplicatii.

– ATAPI – Advanced Technology Attachment Packet Interface: standard de conectare a unitatii CD-ROM la un adaptor EIDE, interfata utilizata de toate PC-urile pentru comunicatia cu hard discurile. De la introducerea standardului ATAPI instalarea unitatii CD-ROM a devenit mult mai simpla.

– attribute – atribut: este o caracteristica ce descrie o data sau o structura de date sau un element al unui model de date. Atributul este cuvantul ce descrie maniera in care o variabila este considerata de catre un calculator. De ex. pentru variabile, ca atribute se pot considera tipul datelor, lungimea variabilei, etc.