BIOS-ul unui calculator si cateva componente ale sale

in Sanatate de

BIOS

BIOS-ul (Basic Input/Output System) este pentru multi o necunoscuta, in timp ce altora le ofera mijloace de a creste performanta sau stabilitatea unui sistem. Acest BIOS se ocupa dupa cum ii spune si numele cu operatiile de baza executate de un calculator. BIOS-ul nu poate lipsi dat fiind ca foarte multe setari ale componentelor hardware se fac aici, el reprezentand liantul dintre componentele hardware si sistemul de operare. De aceea, un BIOS prost configurat poate incetini foarte mult un sistem in timp ce un BIOS bine setat il poate face mai rapid. Viteza si stabilitatea unui sistem depinde de foarte multi factori si nu sunt intotdeauna influentate direct de cumpararea celor mai scumpe si mai performante componente.

Standard CMOS Setup: aici se regasesc optiunile referitoare la configurarea orei si a datei calculatorului, precum si cele referitoare la unitatile de stocare interne. BIOS-urile moderne dispun tot in aceasta sectiune si de functiile de autodetectare a harddisk-urilor in timp ce versiunile mai vechi de BIOS aveau o sectiune speciala denumita IDE HDD Auto Detection. De regula o detectare automata a unitatilor de stocare este de ajuns, cu toate ca BIOS-ul permite si modificarea manuala a specificatiilor harddisk-urilor.

BIOS Features Setup sau Advanced BIOS Features are urmatoarele setari:
Virus Warning (Anti-Virus Protection), Optiuni: Enabled / Disabled / ChipAway
Activarea acestei optiuni duce la aparitia unui mesaj de atentionare din partea BIOS-ului in momentul cand un program incearca sa scrie ceva in sectorul de boot sau in tabela de partitii a unui harddisk. De obicei acest comportament este asociat cu virusii de boot, de unde vine si denumirea acestei optiuni

Quick Boot (Quick Power On Self Test), Optiuni: Enabled / Disabled
Daca este configurata ca „Enabled” permite micsorarea timpului in care un sistem booteaza prin scurtarea sau chiar sarirea anumitor teste facute la initializarea sistemului.

1st Boot / 2nd Boot / 3rd Boot (First Boot Device / Second Boot Device / Third Boot Device), Optiuni: Disabled / IDE(sau S-ATA)-0 / IDE(sau S-ATA)-1 / IDE(sau S-ATA)-2 / IDE(sau S-ATA)-3 / Floppy / ARMD-ZIP / CDROM / SCSI / USB / Network
Aceasta optiune configureaza ordinea unitatilor de stocare pe care BIOS-ul va cauta un sistem de operare valid. 1st Boot reprezinta prima unitate de stocare pe care va fi cautat un sistem de operare. In cazul in care sistemul de operare nu este gasit pe aceasta unitate, se trece la cele setate la 2nd Boot respectiv 3rd Boot.

Try Other Boot Devices, Optiuni: Yes / No
In cazul in care aceasta optiune este setata pe „Yes” si nu a fost gasit nici un sistem de operare pe prima unitate de stocare pe care se face cautarea, aceasta continua cu celelalte doua unitati. Daca optiunea este setata pe „No” atunci cautarea se va opri in momentul in care nu a fost gasit un sistem de operare pe prima unitate de stocare.

S.M.A.R.T. for Hard Disks (HDD S.M.A.R.T. Capability), Optiuni: Enabled / Disabled
Aceasta optiune activeaza sau dezactiveaza suportul pentru tehnologia S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis And Reporting) care permite detectarea erorilor care pot apare la harddisk-uri in timpul functionarii. Activarea sau dezactivarea acestei optiuni nu au nici un fel de efect asupra performantei harddisk-urilor.

Boot Up NumLock Status, Optiuni: On / Off
In cazul in care aceasta optiune este setata pe „On” va fi activata functia Num Lock ceea ce va permite folosirea tastelor numerice din dreapta tastaturii pentru introducerea de cifre.

Floppy Drive Swap, Optiuni: Enabled / Disabled
Aceasta optiune foloseste la schimbarea aranjarii logice a floppy disk-urilor in cazul in care dispuneti de doua astfel de unitati.

Floppy Drive Seek (Boot Up Floppy Seek), Optiuni: Enabled / Disabled
Optiunea activeaza sau dezactiveaza verificarea unitatii de discheta in momentul initializarii sistemului. In cazul in care nu este gasita o unitate de discheta va fi afisat un mesaj de eroare. Este recomandata setarea „Disabled” pentru a creste viteza de bootare a sistemului.

Password Check (Security Setup), Optiuni: Setup / System
Aceasta optiune indica in ce moment este ceruta introducerea parolei setate in sectiunea „Password Setting”. In cazul in care a fost aleasa setarea „Setup” parola este ceruta in momentul in care cineva incearca sa intre in BIOS, iar in cazul in care a fost aleasa setarea „System” parola este ceruta in momentul in care se initializeaza sistemul, inainte sa fie afisat altceva pe ecran.

Boot to OS/2 (OS Select for DRAM > 64MB), Optiuni: Yes / No (OS/2 – Non-OS/2)
Sistemul de operare OS/2 dispune de alt sistem de management al memoriei mai mari de 64MB decat celelalte sisteme de operare, asa ca daca folositi OS/2 activati aceasta optiune. In caz contrar, setati aceasta optiune pe No (Non-OS/2).

L1 Cache (CPU Internal Cache), Optiuni: Enabled / Disabled
Rolul acestei optiuni este de a activa respectiv dezactiva memoria cache Level 1 a procesorului. Aceasta functie poate fi utila in cazul in care s-a facut overclocking si sistemul nu este stabil pentru a se determina cauza acestei instabilitati.

L2 Cache (External Cache), Optiuni: Enabled / Disabled
Aceasta optiune are aproximativ acelasi rol ca si cea precedenta cu mentiunea ca se refera la memoria cache Level 2 a procesorului. Recomandarea pentru aceasta optiune este: „Enabled”, dezactivarea ei ducand la scaderi drastice ale performantei sistemului.

CPU L2 Cache ECC Checking, Optiuni: Enabled / Disabled
Aceasta optiune activeaza sau dezactiveaza functia de verificare ECC a memoriei cache Level 2. Activarea acestei optiuni permite detectarea erorilor aparute la citirea/scrierea in memorie si chiar corectarea erorilor de un singur bit in cadrul unei secvente de 8 biti. Mai mult, ECC are tendinta de a stabiliza un sistem in care procesorul este overclockat. Este recomandata setarea „Enabled” pentru ca aceasta creste in multe cazuri stabilitatea si overclockabilitatea unui sistem.

IDE HDD Block Mode, Optiuni: Enabled / Disabled
Cu ajutorul acestei optiuni se pot transfera date dinspre/inspre harddisk folosind blocuri mai mari de octeti. Daca este activata, optiunea permite transferul a pana la 64KB de informatii intr-o singura intrerupere.

Typematic Rate Delay (Msec), Optiuni: 250 / 500 / 750 / 1000
Valoarea aleasa reprezinta durata in milisecunde care trece de la apasarea unei taste pana in momentul in care caracterul respectiv va incepe sa fie afisat repetat.

Assign IRQ for VGA, Optiuni: Enable / Disabled
Majoritatea placilor video moderne au nevoie la functionare de folosirea unei intreruperi IRQ. Ca urmare dezactivarea acestei functii duce la nefunctionarea respectivelor placi video. Este recomandata verificare cartii tehnice a placii video pentru a stabili daca aceasta are nevoie de IRQ sau nu.

Video BIOS cacheable, Optiuni: Enabled / Disabled
Daca este activata aceasta optiune, BIOS-ul placii video este copiat in memoria RAM a sistemului pentru un acces mai rapid. Cu toate acestea, sistemele de operare moderne ocolesc complet BIOS-ul placii video apeland direct functiile hardware ale acesteia.

System BIOS cacheable, Optiuni: Enabled / Disabled
Aceasta functie are aproape acelasi rol ca si cea precedenta, numai ca se refera la BIOS-ul placii de baza, recomandarea pentru aceasta optiune este: „Disabled”.