Press "Enter" to skip to content

Tratamente naturiste cu urzica

Trimite prietenilor

CURA CU SEMINTE DE URZICA: Semintele de urzica sunt bogate in hormoni naturali, cu mare putere energizanta. Ele stimuleaza functiile corpului, in caz de oboseala, anemie, epuizare nervoasa. Au efect puternic de intarire a memoriei si de combatere a fenomenului de uitare, care apare la persoanele varstnice.

Pentru o cura de doua-trei saptamani, se iau trei linguri de seminte uscate de urzici, zdrobite in piulita si amestecate cu miere.

CURA CU SUC DE URZICI CONTRA ANEMIEI: Dimineata, la pranz si seara, inainte de masa, se ia cate o lingura de suc de urzici proaspat presat, diluat cu putina apa. Progresiv, doza se poate spori la 10 linguri pe zi. Acest tratament este recomandat pentru: pierdere de sange (accidente, operatii), menstre puternice, sarcina, inflamatii digestive, infectii renale cornice, hemoroizi cu sangerari, viermi intestinali, lipsa de vitamine, de fier, exces de medicamente. Ca sprijin suplimentar pentru cura cu suc de urzici se recomanda sucul de sfecla rosie si de struguri negri, inlocuirea zaharului cu miere, consumul de spanac, ficat de vitel si multa miscare in aer liber.

CUM SE PREPARA SUCUL DE URZICI: Pentru obtinerea sucului, urzicile se recolteaza primavara, astfel incat sa fie fragede, crude. Se curata de codite si impuritati, se pun in strecuratoare si se spala sub jet de apa, dupa care se lasa la scurs. Se intoduc frunzele si tulpina in masina de stors. Sucul obtinut se lasa circa 20 de minute sa se limpezeasca si se strecoara prin tifon. Se cconsuma imediat dupa ce a fost obtinut, ca atare sau in combinatie cu suc de morcovi. Se serveste la temperatura camerei, in pahare de apa. Pentru consumul imediat se poate pastra 4-6 ore la frigider. Pentru un timp mai indelungat (circa 12 ore) se poate pastra la congelator. Pentru a-si mentine culoarea sucul se amesteca cu zeama de lamaie (3 linguri la 1 litru de suc) sau vitamina C pulbere (1 lingurita la un litru de suc). Se toarna in tava pentru cuburi de gheata si se introduce la congelator. Cuburile se scot din tava si se pun intr-o punga de polietilena. Pentru consum, cuburile se scot din congelator, se pun in pahare, sa se decongeleze si se consuma imediat. Se adauga cuburi de suc de morcovi sau suc din morcov proaspat.

SIROP DE URZICI: Ingrediente – 1 kg urzici, 3 pahare apa, 500 g miere. Urzicile se dau prin masina de tocat, iar pasta obtinuta se pune la fiert in 3 pahare de apa. Se strecoara prin tifon, sucul obtinut se amesteca cu 500 g miere, se mai adauga un pahar cu apa si se fierbe din nou pana se ingroasa. Se pastreaza in sticle la frigider.

FRUMUSETE

  • Reteta contra caderii parului – se pun la foc 100 f frunze de urzica proaspete, cu ½ litru de otet de mere si ½ litru apa rece. Se lasa sa fiarba 5 minute, se pune la racit, apoi se strecoara. Cu solutia obtinuta se fac frictii zilnice, la radacina parului. Infuzia de urzica, folosita ca apa de clatit dupa spalarea parului cu sampon, ii reda acestuia stralucire si volum.
  • Apa de par cu urzici – se umple o sticla curata, pe jumatate, cu frunze proaspete de urzici. Deasupra se toarna, pana la gura recipientului, otet de mere. Se inchide cu dop si se pune 3 saptamani la loc insorit. Se scutura periodic. Se strecoara. Cu esenta obtinuta se frectioneaza radacina parului, pe care il intareste si ii combate caderea.

Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.