Curele de primavara cu primele plante verzi rasarite pe pajiste si prin paduri contribuie la mentinerea sanatatii. Ele contin clorofila, vitamine si minerale, primenesc sangele, tonifica si revitalizeaza organismul, indeparteaza astenia de primavara. Aceste plante sunt: urzica, stevia, macrisul, leurda si papadia. Daca aceste plante sunt transformate in preparate naturiste, cura de primavera se poate prelungi pe o perioada mai mare de timp.
Urzica este si aliment, dar si medicament.
Numele plantei vine din limba latina: urtica (de la urere) care inseamna a arde, a ustura. Din aceeasi radacina provine si “urticaria”, senzatia neplacuta de arsura, usturime, insotita de aparitia de vezicule la nivlul pielii. Este o planta legata de asezarile omenesti sau de locuri in care a intervenit activitatea omului (pe langa case, garduri, magazii, in locuri gunoite, in special pe langa stane, mai ales in locuri cu azot in exces). Creste, de asemenea, pe malul apelor si in taieturi de padure. Nu are cerinte deosebite fata de lumina, fiind raspandita in intreaga tara, din zona de campie si pana in zona alpina.
Urzica vie e sora cu urzica moarta (Lamium album), care, asa cum spune si numele, nu inteapa, neavand perisorii care provoaca urticaria. Florile ei sunt de culoare alba si este mai putin folosita in terapia medicala.
De la urzica se folosesc in scopuri alimentare frunzele. Pentru uz medicinal se utilizeaza frunzele, radacinile si semintele. Pentru consumul alimentar, frunzele se recolteaza primavara, devreme, cand nu au ajuns la maturitatea deplina. Pentru a obtine preparate farmaceutice, se recomanda recoltarea frunzelor ceva mai tarziu, incepand cu sfarsitul lunii mai. Uscarea se face la umbra, in strat subtire, pe rame de lemn sau coli de hartie si bine aerate. Dupa uscare, se ambaleaza in saculeti de tifon, pungi de hartie, cutii de carton sau saci de rafie. Se pastreaza pana la momentul procesarii, ca planta intreaga. Se marunteste doar inaintea folosirii. Recoltarea radacinilor de urzica se face primavara, devreme sau toamna tarziu. Procedura de uscare si de pastrare este asemanatoare cu cea a frunzelor. Semintele se recolteaza toamna, tarziu.
Urzica vie este o planta celebrata si in Antichitate. Botanistul grec Phanias a scris o carte intreaga in cinstea ei, iar “tatal” plantelor medicinale, Hieronymus, a pus urzica in fruntea dictionarului sau cu leacuri verzi. Cercerati actuale au confirnat valorile vindecatoare ale urzicii, identificand substante active: histamine, clorofila, substante de natura glucidica, steroli, vitaminele C, B2 si K, acid pantotenic, acid folic, saruri de calciu, magneziu, fier, siliciu. Substanta care irita pielea este formata din acid formic, o enzima si o toxina. Prin uscare si fierbere, aceste substante se pierd sau se transforma. Semintele de urzica ontin in plus, fata de frunze si radacini, vitamina E si fitohormoni.
PREPARATE DIN URZICA
- Infuzia: Mod de preparare – 4 linguri de frunze de urzica uscate si maruntite se pun in 250 ml apa fiarta. Se dau intr-un clocot, apoi se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza. Se indulceste dupa gust cu miere.
- Decoctul: Mod de preparare: 4 linguri de radacina de urzica uscata si maruntita groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, in 500 ml apa. Apa evaporata se completeaza la sfarsit. Se filtreaza fierbinte, prin tifon sau vata medicinala umectata. Se indulceste cu miere.
- Tincura: Mod de preparare – 2 linguri de frunze sau radacini uscate si maruntite groscior se pun la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obtinut in gospodarie. Se lasa timp de 10 zile, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigier timp de alte 6 zile pentru limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus ppe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic, prevazute cu dop-pipeta. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii. Daca se observa depuneri pe perioada pastrarii, se agita flaconul inainte de utilizare.
- Vinul terapeutic: Se folosesc semintele de urzica.
Mod de preparare – 4 linguri de seminte de urzica se amesteca cu un litru de vin rosu, adus la fierbere. Se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se de 2-3 ori pe zi. Apoi vinul se filtreaza printr-un material textile, fara stoarcerea reziduului. Se lasa la decantat alte 6 zile, separandu-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin pana la un litru. Se pune la pastrat in flacoane de culoare bruna. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, daca vinul folosit la preparare are concentratia alcoolica de cel putin 11 grade, altfel se pastreaza la frigider.
TRATAMENTE INTERNE
- Reinnoirea sangelui – se foloseste urzica proaspata, oparita scurt si transformata in salata. Daca e fiarta isi pierde din proprietati. Este o cura fantastica.
- Depurativ – tratamentul pentru curatirea organismului de toxine se poate utiliza pe toata perioada anului cu decoct (2 cesti de ceai pe zi), infuzie (3 cani de ceai pe zi), tinctura (30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginko biloba sau saschiu).
- Hipertensiune arteriala – decoct (2 cesti de ceai pe zi), infuzie (3 cani de ceai pe zi), tinctura (30 picaturi de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginko biloba sau de saschiu).
- Boala hemoroidala – la fel ca in cazul hipertensiunei arteriale si 2 linguri de vin dupa masa
- Hemostatic nazal
- Imunomodulator
- Reglarea tranzitului intestinal
- Anemie
- Diuretic renal
- Varice
- Adjuvant in diabetul zaharat
- Adenoma in prostate
- Tulburari gastrice cauzate de abuzul de tutun
- Afectiuni alergice
- Insuficienta hepatica
- Parodontoza
- Remineralizant in bolile oaselor
TRATAMENTE EXTERNE
- Afectiuni ale mucoaselor bucale – se clateste gura cu decoct de urzica
- Chelie – se limpezeste parul cu o fiertura din frunze uscate de urzica
- Matreata – se practica aceeasi recomandare ca la chelie
- Frumusetea si sanatatea tenului – decoctul din frunze de urzica poate fi folosit ca tratament de intretinere, inainte de aplicarea produselor cosmetice, cat si inaintea tratamentelor dermatologice pentru afectiunile epidermei.
- Reumatism – empiric, se pot trata prin lovirea locurilor dureroase cu un buchet de urzici proaspete. Operatia se efectueaza timp de 2-3 zile, dupa care se face o pauza de 2-3 zile. Procedeul este mai putin chinuitor decat pare, deoarece dezvolta obisnuinta, iar senzatia initiala de arsura se transforma intr-o senzatie de caldura placuta care invaluie tot corpul. Este interzis, insa, contactul cu apa rece, deoarece senzatia placuta de caldura se transforma iarasi in arsura si usturime. Inainte de a practica procedura prin urzicare, se recomanda testarea gradului de suportabilitate a acestui tratament.