Press "Enter" to skip to content

Depresia la adolescenti

Depresia nu a fost constatata multa vreme in cazul adolescentilor, fiind confundata adesea cu crizele de adolescenta, astfel, fiind considerate normale.

In urma multor studii, in zilele noastre, specialistii au certitudinea ca simptomele depresiei sunt aceleasi indiferent daca este vorba de adolescenti sau de adulti, respectiv: tristete, dezinteres, ganduri negre, devalorizare personala, dificultati de concentrare, tulburari de somn si de regim alimentar, oboseala.

In plus, in cazul copiilor, mai exista si alte semne ale acestei suferinte, pe langa manifestarile uzuale ale depresiei, care trebuie sa atraga atentia parintilor in regim de urgenta, printre care:

  • Scaderea performantelor scolare
  • Comportament retras, indiferenta, apatie, iritabilitate, agresivitate, agitatie, sentimentul ca nimeni nu-l intelege
  • Violenta verbala si acte de delincventa
  • Abuzuri si dependenta de alcool, droguri, medicamente. Acestea ii afecteaza grav sanatatea adolescentului si pot avea concecinte nefaste.

Daca situatia nu se imbunatateste, este nevoie sa apelati la un profesionist. Este posibil ca adolescentul sa aiba nevoie de psihoterapie si de tratament medicamentos, dar astea vor fi decise numai de catre medic.

CUM SE DEPISTEAZA

Desi parintii se straduiesc sa  tina copiii departe de haosul lumii in care traim cerintele tot mai ridicate din partea societatii produc conditii propice aparitiei starii depresive la adolescenti. Trebuie sa fim atenti la toate starile si schimbarile comportamentale ale copiilor nostri ajunsi la pubertate.

CUM REZOLVAM PROBLEMA

Adolescentul depresiv nu poseda forta necesara pentru a depasi singur tristetea si deznadejdea. El are nevoie de ocrotire din partea apropiatilor care trebuie sa-l incurajeze si sa-i acorde tot sprijinul. Trebuie sa fim prezenti tot timpul in viata tanarului si sa-l insotim la diversele activitati pe care le are de facut. E important sa stie ca suntem prezenti in viata lor si ca suntem interesati de lucrurile care il preocupa. Trebuie sa comunicam cat mai mult si cat mai des cu el pentru a intelege ca vrem sa aflam raspunsurile la problemele lui.

Trimite prietenilor

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Creare Site Web by O24.RO