Sfaturi și întrebări frecvente despre terarii – 10 răspunsuri pe care trebuie să le știi!

in Diverse de

 Fiind un domeniu destul de nou, oameniii au o mulțime de curiozități despre terarii, ceea ce este și de așteptat pentru un hobby atât de divers și interesant. În acest articol am adunat cele mai frecvente întrebări despre terarii care sunt puse pe internet. 

       Așa că, pentru a obține răspunsuri la întrebările tale și a afla alte lucruri interesante, continuă să citești acest articol până la sfârșit!

  • Sunt terariile ușor de îngrijit?

       Terariile sunt incredibil de ușor de îngrijit. Totul constă în a obține echilibrul perfect. Dacă îți construiești terariul după cele mai bune practici și îl ingrijești în mod corespunzător, poți crea un ecosistem care funcționează independent, cu foarte puțin ajutor din partea ta. 

Pe de altă parte, dacă faci o greșeală și se dezechilibrează ecosistemul terariului, este nevoie de intervenții majore pentru a remedia situația. Este întotdeauna mai bine să uzi terariul mai puțin, decât prea mult!

  • Sunt terariile auto-susținute?

       Pentru a se susține cu adevărat singur, un terariu trebuie să îndeplinească câteva condiții în plus față de un terariu de sticlă simplu. Un terariu de genul acesta se numește „terariu bioactiv”. Fiecare terariu închis este capabil să-și formeze propriul ciclu mic de apă, dar un terariu auto-susținut are nevoie și de un ciclu de descompunere. Astfel de terarii sunt perfecte ca idei de cadouri pentru bunica, deoarece nu au nevoie de foarte multă întreținere.

  • Sunt terariile etanșe?

      Un terariu obișnuit este de obicei sigilat. Sigiliul ajută la captarea umidității și crearea tuturor condițiilor tropicale în interiorul recipientului terariului. Însă, nu este necesară o etanșare completă. 

  • Cum obțin terariile dioxid de carbon?

      Majoritatea terariilor primesc suficient dioxid de carbon în urma deschiderii periodice, dar este întotdeauna de preferat să introduci puțin flux de aer în terariile închise. Cu toate acestea, un terariu bioactiv poate, de asemenea (teoretic) să furnizeze suficient dioxid de carbon prin respirația microfaunei și microflorei din interior.

  • Sunt terariile populare?

       Terariile sunt incredibil de populare acum. În principiu, pentru că am petrecut cu toții mai mult timp acasă în ultimul timp, dar și pentru că boom-ul plantelor de apartament este în plină desfășurare. 

  • Terariile pot fi deschise? Sunt bune terariile pentru suculente?

       Un terariu tropical clasic este închis în natură, dar există terarii moderne deschise. O dată cu creșterea recentă a suculentelor și cactușilor, terariile deschise și-au cimentat un loc în cultura populară. Suculentele vor avea de suferit rapid în condiții umede – de aceea vei avea nevoie de un recipient deschis care să nu rețină umiditatea și să primească mult flux de aer.

      Ca regulă generală, plantele tropicale au nevoie de un terariu închis, iar plantele aride au nevoie de un terariu deschis. Găsiți o gamă largă de globuri și terarii pentru plante pe greenarium.ro.

  •  Cât de des trebuie udat un terariu deschis?

       Terariile deschise sunt în esență doar ghivece de sticlă elaborate. Deoarece nu captează umiditatea și nu reciclează apa, nevoile generale de udare ale plantelor vor dicta cât de des trebuie să uzi terariul. Pentru suculente și cactuși, acest lucru este de obicei destul de rar.

  • De ce au nevoie terariile pentru a supraviețui?

       Ca toate plantele, terariile au nevoie în primul rând de lumină și apă pentru a supraviețui. Pentru terariile tropicale, lumina indirectă strălucitoare este perfectă. Umiditatea constantă este neaparată, mai ales pentru soiurile mai tropicale. 

Pentru a crește puternici și sănătoși, vor avea nevoie și de o varietate de minerale și materiale organice. 

  • Unde se păstrează terariile?

       Locul perfect pentru a păstra terariile este un loc cald și luminos, dar nu în lumina directă a soarelui. Dacă te afli în emisfera nordică, un pervaz orientat spre Nord este ideal. Orientarea spre Est este și ea foarte bună, va primi puțină lumină directă a soarelui dimineața.

  • La ce sunt folosite terariile?

       Terariile sunt folosite dintr-o varietate de motive practice și artistice. Primul motiv este acela de a avea o bucățică de natură la tine în casă. De asemenea, acestea sunt grozave dacă dorești să ai plante tropicale în casă, deoarece un terariu este un mediu ușor de controlat. De asemenea, sunt bune și pentru transportul plantelor dar sunt folosite și pentru studii științifice.

Ai ajuns la finalul acestui articol cu noi cunoștințe dobândite despre terarii. Dacă dorești să achiziționezi unul nou, sau ai deja unul și vrei să afli mai multe despre cum se îngrijește, acest articol a fost pentru tine!