Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SCAPĂ RAPID DE MICILE NEPLĂCERI ÎN CONCEDIU!

in Sanatate de

Principala preocupare în vacanţă este să te relaxezi, să te simţi bine. Ca asta să fie singura ta grijă, nu ignora micile neplăceri la care te expui şi, dacă te confrunţi cu ele, fii pregătită să le înlături cum se cuvine. Arsurile solare, zgârieturile, crampele musculare şi băşicile la picioare se numără printre cele mai frecvente neplăceri cu care te poţi confrunta pe perioada verii. Fă în aşa fel, încât să nu fie nevoie să dai fuga la medic. Asta, ca impresiile de vacanţă să fie doar agreabile, iar amintirile doar frumoase.

BĂŞICI LA PICIOARE. După o plimbare de durată, din cauza frecării încălţămintei sau a şosetelor cu pielea, te poţi alege cu bătături şi băşici la picioare. Înlătură cauza bătăturilor precum: pantofii strimţi, corpurile străine din încălţăminte. Dacă bătătura e sub forma unei băşicuţe pline cu lichid, şterge-o mai întâi cu un tampon de vată înmuiat în alcool şi deinfectează acul cu care vrei s-o spargi. Tamponează locul afectat cu o soluţie dezinfectantă, fără a îndepărta cojiţele rămase, după care aplică un plasture antibacterian.

ARSURI SOLARE. Ni se tot spune că în zilele toride ale verii să nu stăm la soare între orele 11 şi 17, să folosim crème cu factor de protecţie miminum 30, să purtăm pălărie şi haine care să ne acopere mâinile şi picioarele. Dacă nu ai ascultat sfatul şi te-ai ales cu o uşoară arsură solară, manifestată prin înroşirea pielii şi usturime neplăcută, retrage-te la umbră, aplică pe porţiunea cu probleme comprese cu apă rece, iaurt sau feliuţe de lămâie, bea multe lichide, ca să previi dezhidratarea, nu te da cu crème grase pe pielea arsă, foloseşte mai degrabă o loţiune de calmare după soare sau un gel cu aloe şi nu te mai expune la soare până la vindecarea completă a arsurii. Dacă pe locul afectat s-au format băşicuţe cu lichid, ai frisoane şi febră, iar senzaţia de usturime nu trece într-o zi, ar fi bine să soliciţi ajutor medical.

INSOLAŢIE. S-a întâmplat şi ai stat cam toată ziua în bătaia soarelui. Supraîncălzindu-ţi organismul, l-ai pus în situaţia de a nu-şi putea regla temperatura. Urmările nu vor întârzia să apară: moleşeală, creşterea temperaturii corpului peste 37 grade C, dureri de cap, puls accelerat, ameţeli, paloare, greaţă, – toate sunt simptome ale aşa-numitei “epuizări de căldură”, cauzată de expunerea excesivă la soare. Astfel, retrage-te neapărat la umbră sau într-o încăpere răcoroasă, dezbracă-te, lăsând cât mai puţine haine pe tine şi bea apă rece, dar nu cu gheaţă. Aplică pe frunte comprese reci sau un prosop înmuiat în apă rece pe ceafă şi fă-ţi vânt cu un evantai. Dacă nu iei fără întârziere aceste măsuri, poţi face insolaţie, stare caracterizată prin creşterea temperaturii corpului peste 40 grade C, senzaţie de sfârşeală, vărsături, diaree, dificultăţi în respiraţie, convulsii şi confuzie. Insolaţia este o urgenţă medicală, motiv pentru care se solicită neapărat ajutor medical. Activitatea fizică intensă pe căldură, umiditatea ridicată şi deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei.

CRAMPE MUSCULARE. Ştii că în zilele foarte călduroase trebuie să bei multe lichide şi să nu depui efort fizic intens. Dacă te confrunţi cu crampe musculare întinde lent de câteva ori membrul respectiv şi masează cu blândeţe muşchiul cuprins de crampe, bea apă minerală, fă un duş cald, întinde picioarele şi ţine-le puţin mai ridicate decât restul corpului pentru a înlesni circulaţia venoasă.

ZGÂRIETURI, TĂIETURI. În timpul plimbării pe cărări de munte sau la ţărmul mării, în vreme ce te zbengui cu copilul în vreo poieniţă, în timp ce joci volei pe iarbă ori nisip, ai putea suferi mici accidente care să se soldeze cu tăieturi, zgârieturi, julituri, răni. Astfel, spală locul afectat cu apă rece li săpun neparfumat, verifică dacă exista corpi străini în rană (pământ, nisip) şi înlătură-i, dezinfectează rana cu o compresă sterilă înmuiată în soluţie antiseptică (apă oxigenată etc.), dacă rana sângerează, acoper-o cu un pansament. Abia după oprirea sângerării aplici un strat subţire de unguent antibiotic, iar apoi o pansezi. În situaţia în care rana este profundă şi depăşeşte un centimetru sau dacă a fost provocată de impactul cu un obiect murdar sau ruginit, este posibil să ai nevoie de un vaccin antitetanos, motiv pentru care va trebui să soliciţi ajutor medical.

ATENŢIE! Nu te grăbi să te răcoreşti oricât de cald ar fi afară. Odată întoarsă acasă nu exagera cu scăderea temperaturii corpului prin orice mijloace. Mai exact, nu bea apă din frigider, nu face duş rece, nu sta în fata aparatului de aer condiţionat sau a ventilatorului. Lasă organismul ieşit în bătaia soarelui şi din zăpuşeală să se răcorească treptat!

Ultimile din

Mergi la SUS