Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

Sarbatoarea de 40 de Mucenici

in Curiozitati de

Ziua de 9 martie ne trimite cu gandul la minunatele preparate, mucenicii, si cu cele 40 de pahare cu vin. Pe langa aceste traditii, sarbatoarea este incarcata de o puternica spiritualitate, cu datini, obiceiuri si credinte menite sa ofere implinirea sufleteasca si bunastarea trupeasca.

LEGENDA MUCENICILOR

Sfiintii 40 de Mucenici au fost soldati crestini, romani, greci si armeni, care au trait pe vremea imparatului Licinius (308-324). Guvernatorul Armeniei, Agricola, afland de credinta lor, i-a fortat sa se inchine idolilor. Pentru ca au refuzat, cei 40 de soldati au fost inchisi opt zile si batuti cu pietre, credinta fiind singura care i-a ajutat sa treaca prin aceste monstruozitati. Guvernatorul, vazand ca au trecut de aceasta incercare, i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre ei a cedat din cauza gerului si a iesit din apa, dar a murit pe loc. Cei care au ramas au inceput sa se roage, iar minunile si-au facut simtita prezenta: o lumina din cer a inceput sa incalzeasca apa lacului, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au coborat asupra lor. Unul dintre soldatii care stateau de paza, vazand ca una dintre cununi nu are pe capul cui sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin. Pentru ca au scapat cu viata si din aceasta grea incercare, mucenicii au fost ucisi. Trupurile le-au fost arse, iar oasele lor aruncate in lac. Dupa trei zile, episcopul cetatii, Petru, a mers cu alti crestini pe malul lacului si a adunat toate ramasitele mucenicilor, care erau luminoase.

OBICEIURI SI TRADITII

  • In calendarul popular, sarbatoarea celor 40 de Mucenici se mai numeste si Macinici, Sfintisori, Mosii de Martisor sau Sambra Plugului, aceasta din urma denumire evocand inceputul noului an agricol. In ziua de 9 martie, gospodinele prepara mucenici, sub forma cifrei 8, ca simbol al infinitului, pe care ii dau de pomana. In unele zone ale tarii, ei sunt copti si unsi cu miere si nuca, iar in altele sunt preparati sub forma unei fierturi ce simbolizeaza lacul in care au patimit mucenicii.
  • In aceasta zi, oamenii trebuie sa aprinda Focul Sfiintilor, pentru a arde anotimpul vechi si a-l lasa pe cel nou sa se nasca. Barbatii au datoria de a intretine flacarile, potrivit credintei ca in acest fel ii incalzesc pe cei 40 de mucenici. Cenusa ramasa este presarata de femei in jurul gospodariei, formand astfel un cerc in interiorul caruia casa sa fie ocrotita de serpi si alte taratoare.
  • De Sarbatoarea celor 40 de mucenici, are loc retezatul stupilor, adica scoaterea lor afara, curatarea fagurilor si recoltarea mierii. Cu aceasta miere se prepara leacuri si se indulceste bautura din care fiecare bea barbat, mai ales in Muntenia, oamenii lovesc pamantul cu batele, ca sa intre gerul in el si sa iasa caldura. In Bucovina, barbatii au obiceiul sa mearga la pescuit in aceasta zi. Se spune ca cel care prinde 40 de pesti va avea noroc la pescuit tot anul.

SEMNE PREVESTITOARE

De Mucenici nu se munceste. Cei care respecta acest lucru vor fi sanatosi tot anul, iar cei care nu, vor fi pedepsiti de Sfintii Mucenici cu 40 de saptamani de boala. Se spune ca vremea de dinainte si din ziua mucenicilor arata cum va fi vara care urmeaza. Daca va tuna inainte de 9 martie, sezonul cald va fi ploios si fara prea multe roade. In schimb, daca va tuna chiar in ziua de Mucenici e semn de bogatie si timp frumos. Daca de 9 martie va ploua sau va ninge, aceste fenomene ale naturii au puteri vindecatoare pentru cei care sufera de dureri de cap sau au probleme cu ochii.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS