Dragostea, grija și tandretea pentru copii sunt cele mai puternice sentimente, spun toate mămicile. Instinctul matern creează cea mai frumoasă și mai solidă legătură dintre două fiine, dintre mamă și puiul ei.
Instinctul matern înseamnă dragoste, grijă, sacrificiu, compasiune, empatie și multe alte sentimente frumoase care modelează legătura dintre o mamă și copilul ei. Instinctul matern este cel care construiește legătura telepatică dintre mamă și copil și care păstrează vie afecțiunea dintre ei până la sfârșitul vieții. Datorită lui, orice mamă reușește să își înțeleagă copilul din primele luni de viață, când bebelușul abia schițează câteva gesturi. Iar de-a lungul anilor, dragostea profundă a mamei îi va modela destinul, ea va încerca să ia cele mai bune decizii pentru el și va încerca să îl țină departe de pericole și griji.
CÂND SE MANIFESTĂ DRAGOSTEA MATERNĂ
Legătura afectivă dintre mama și bebeluș apare din primele săptămâni de sarcină. Multe femei presimt că au rămas însărcinate, înainte să aibă simptomele specifice. Mica ființă care se va dezvolta în uter se pare că transmite un mesaj către subconștientul mamei să o avertizeze.
Dar instinctul matern se poate manifesta puternic și înainte de a avea un copil. Majoritatea femeilor își doresc să devină mame înainte de a fi căsătorite, altele simt acut această nevoie chiar din adolescență. Sociologii spun că instinctul matern, nevoia de a ocroti și iubi un copil, se poate manifesta și fără să avem propriul bebeluș. Dragostea maternă se manifestă și când adopți un copil sau când apare un nepoțel în familie.
DRAGOSTEA UNEI MAME, UN CURAJ NEBĂNUIT
Instinctul matern le dă femeilor un curaj nebun să sară în foc pentru copii lor, să își jertfească visurile și viața pentru a-și ocroti copiii. Este unul dintre cele mai puternice instincte pe care le avem și care se manifestă deopotrivă și la bărbați, când își iubesc copiii.
Capacitatea imensă de dăruire și dragostea pentru copilul nenăscut le ajută pe femei să treacă peste durerile nașterii și apoi să lupte toată viața pentru copii lor. Multe femei recunosc și ele cu surprindere cât de curajoase și puternice au devenit, după ce au adus pe lume primul copil. Instinctul matern le schimbă viața, copiii le schimbă viața, trec prin transformări profunde și învață pas cu pas că ele sunt cel mai important sprijin pentru copiii lor.
Este adevărat că, uneori, instinctul matern nu se manifestă nici când o femeie află că a rămas însărcinată și nici imediat după naștere. Uneori, teama de necunoscut le împiedică pe mame să simtă din primele clipe bucuria și dragostea profundă pentru bebelușii lor. Iar acesta este principalul motiv pentru apariția depresiei post natale. Dar instinctul matern există și el acționează la timp pentru a salva legătura miraculoasă dintre mamă și bebeluș.
INSTINCTUL MATERN, ÎNSCRIS ÎN ADN
Se pare că dorința de a avea copii și dragostea pe care le-o purtăm celor mici din momentul în care rămânem însărcinate se datorează și moștenirii noastre genetice. Cercetătorii au descoperit că există două gene responsabile cu maternitatea, botezate Peg 1 si Peg 3 și aflate în cromozomul 19. Studiile încă sunt insuficiente, dar se pare că nu toate femeile se nasc cu aceste gene, ceea ce ar putea explica în parte de ce unele refuză să aibă copii și nu regretă niciodată această decizie.
LEGĂTURA CU PROPRIA MAMĂ SE RĂSFRÂNGE ASUPRA DRAGOSTEI MATERNE
Afecțiunea unei mame nu ține doar de instinct. Ea se modeleaza din copilărie și este profund influențată de legătura dintre mamă și fiică. Femeia care a fost crescută de o mamă iubitoare, grijulie va fi la rândul ei o mamă dedicată. Își va dori copii din tinerețe, își va dori o familie iubitoare și se va sacrifica pentru copii. Există și excepții, dar acestea confirmă regula, după cum spune o vorbă înțeleaptă. Este surprinzător cum femeile, care își doresc mai degrabă fetițe, au o legătura foarte apropiată cu mama lor. Iar femeile care sunt fericite să aibă băieți sunt mai apropiate de tatăl lor sau, poate, din contră, acesta le-a lipsit. Relațiile cu părinții influențează în mod cert dorința unei femei de a avea copii și legătura pe care o va avea cu aceștia de-a lungul vieții.
Sursa: libertateapentrufemei.ro