Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Primele declarații ale Premierului României, Sorin Grindeanu, după anunțul lui Liviu Dragnea privind retragerea sprijinului politic a Guvernului condus de Grindeanu

in Politic de

Comitetul Executiv al PSD, for de conducere din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, i-a retras  sprijinul politic premierului pentru a-l forţa să demisioneze. Însă Grindeanu a refuzat şi a anunţat că pleacă din fruntea Guvernului numai dacă Iohannis va garanta că numeşte un nou premier tot de la PSD. Grindeanu îl acuză pe Dragnea că vrea toată puterea. Toţi miniştrii PSD şi ALDE au demisionat din Guvern.

Liviu Dragnea, după CEX:

Am făcut o evaluare a stadiului de implementare a programului de guvernare, o analiză anunţată încă din ianuarie. Aveam varianta să ascundem lucrurile care nu merg, sau varianta să spunem adevărul oricât ar fi de crud. Este o acţiune în premieră cand un partid are curajul să facă această radiografie la şase luni după guvernare. Evaluarea ne-a arătat că direcţia este bună, dar că ritmul de implementare este destul de scăzut.

Am ajuns la concluzia că o parte dintre membrii Guvernului nu au luat în serios programul de guvernare. N-au reuşit să aibă o relaţie bună cu premierul. Din păcate, premierul nici nu a aşteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea să fie într-un fel sau altul, nu neapărat demiterea prim-ministrului. Eu am descurajat orice intenţie de a se escalada un conflict.

Din păcate, premierul n-a mai aşteptat să se ia o decizie. Ne-a spus că îşi dă demisia cu condiţia ca Iohannis să pună un premier de la PSD, şi că putem să-l excludem din partid, că nu-l mai interesează. Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. Am luat act de anunţul premierului că îşi va prezenta demisia. PSD este pregătit să formeze un nou Guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată.   

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu:

Un premier care nu mai beneficază de sprijinul politic nu mai poate continua.

Întrebări:    Premierul a demisionat sau nu?

Dragnea: Grindeanu a spus că va respecta decizia CEX-ului, dar că va pune demisia pe Facebook şi o va trimite preşedintelui doar dacă Iohannis va pune premier de la PSD. Apoi a spus că trebuie să-mi dau şi eu demisia, pentru că am pus miniştrii – eu nu am pus miniştrii acasă la mine în bucătărie. Aşa ar fi trebuit să-şi dea demisia tot CEX-ul, care a votat Guvernul. Preşedintele Romaniei nu poate fi condiţionat. Sper că e un joc din care Grindeanu va ieşi. Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei, pentru că am depăşit perioada de după alegeri, iar preşedintele nu cred că generează o criză. Nu mai putem vorbi de un Guvern, căci toţi miniştrii şi-au dat demisia. Intenţionaţi să mergeţi la Cotroceni cu o propunere de premier?

Dragnea: Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de funcţie, pentru că nu are Guvern. S-a decis în partid ca orice membri PSD care ar intra într-un Guvern fără susţinerea PSD îşi pierde calitatea de membru. Intenţionăm să discutăm mâine o propunere de prim ministru care să-i fie înaintată preşedintelui Iohannis.

A fost exclus Grindeanu din PSD?

Dragnea:Grindeanu nu a fost exclus din partid. Au fost propuneri să fie exclus, dar n-am fost de acord. I-am făcut mai multe propuneri domnului Grindeanu. Din păcate, pur şi simplu a plecat din sală. O evaluare nu declanşează o criză politică. O criză politică poate apărea dacă cei numiţi politic nu mai pleacă cand le este retras sprijinul politic.Cu viitorul Guvern nu o să mai facem greşelile pe care le-am făcut.

Citeste mai mulr pe adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS