Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

Codul Muncii se va schimba radical! Vești deosebit de importante pentru toți românii cu un loc de muncă!

in ExtraNews de

Codul Muncii se va schimba radical în privinţa reglementării şi sancţionării muncii „la negru” şi „la gri”, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Concret, angajatorii vor fi obligaţi să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar vor fi sancţionaţi pentru muncă la negru. Contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată. Actul adiţional la contract va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării pe care le aduce şi nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum se întâmplă acum.

Concret, vorbim despre șase schimbări în ceea ce privește munca la negru sau gri. Prima schimbare se referă la definirea clară a acestora, după cum urmează:

  • primirea la muncă a unei persoane, fără încheierea contractului individual de muncă în ziua anterioară începerii activităţii.
  • neînregistrarea contractului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
  • primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
  • primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, 

A doua schimbare este aceea conformă căreia contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil, echivalent cu cel încheiat în scris şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.

Angajatorii vor putea fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii dacă au angajaţi fără forme legale cărora le-au promis că le încheie contracte de muncă, dar nu au făcut-o, scrie economica.net.

A treia modificare: actul adiţional la contractul individual de muncă va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării, nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum prevede acum Codul Muncii, efectele producându-se pentru viitor şi nu retroactiv, cum este stipulat în prezent.

A patra schimbare adusă Codului Muncii: Guvernul vrea să le acorde angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii aplicate pentru muncă nedeclarată, dacă o plătesc în 48 de ore de la comunicare.

A cincea schimbare prevede amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei pentru angajatorii care nu vor respecta regulile enumerate mai sus. Nu în ultimul rând, cea de-a șase modificare îi obligă pe angajatori să țină o evidență strictă privind timpul efectiv lucrat de angajați.

Citeşte aici proiectul de modificare a Codului Muncii şi aici Codul Muncii în vigoare.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS