Începând cu 15 aprilie, unitățile din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor – SNACP sunt operaționale, ele fiind pregătite pentru combaterea căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă, anunţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
MADR a stabilit pentru acest an un nou grafic de punere în funcțiune a unităților de combatere a căderilor de grindină, acest program guvernamental fiind pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme față de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificărilor climatice precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ș.a., factori ce s-au manifestat atipic față de anii precedenți. În momentul de față sunt operaționale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafață totală de 500.000 ha, cu o creștere de 78% față de anul 2016.
În România, pierderile cauzate economiei naţionale în general şi agriculturii în special, dar şi populaţiei de către fenomenele meteorologice periculoase, cât şi lipsa unor măsuri active de intervenţie pentru combaterea sau limitarea acestora au fost argumentul principal pentru abordarea cu precădere în ultimii ani a domeniului modificării vremii. Începând cu anul 2000 s-a trecut la implementarea Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, prin hotărâri anuale ale Guvernului.
Prin Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă, s-a stabilit cadrul legislativ al intervenţiilor active în atmosferă, structura sistemului, modul de finanţare şi implementare a programului şi înfiinţarea Administraţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică de interes naţional care răspunde de domeniul intervenţiilor active în atmosferă. Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor este conceput ca un sistem coerent, naţional, interconectat regional, având în componenţa sa unităţi de combatere a căderilor de grindină ce utilizează metoda de „însămânţare” a norilor cu centrii de condensare prin care se limiteaza cresterea dimensionala a cristalelor de gheata din nor. Avantajele Sistemului Naţional Antigrindină sunt reducerea pierderilor cauzate economiei de căderile de grindină sub 10%, reducerea riscurilor faţă de fenomenele meteorologice periculoase pentru populaţie, pentru zonele economice şi culturi agricole şi dezvoltarea unor tehnologii de stimulare a precipitaţiilor cu costuri de 4-5 ori mai mici pe tona de apă decât irigaţiile tradiţionale (foto: madr.ro)