În prima zi de „iarnă” în aprilie, chiar dacă prognoza era alarmantă şi deja se instaurase un fel de stare de panică printre români, chiar dacă temperaturile au fost scăzute iar precipitaţiile abundente şi sub formă de ninsoare. Nu au existat autostrăzi şi drumuri naţionale blocate, singurele incidente semnalate fiind trei întreruperi ale circulaţiei feroviare şi mai multe pene de curent.
La nivel național, joi au acționat peste 1.400 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (922 polițiști, 187 pompieri și 305 jandarmi) cu 591 mijloace tehnice, în cooperare cu personalul din cadrul autorităților publice locale și CNAIR (95 angajați și 36 mijloace auto). Situația din teren este în continuare monitorizată și coordonată prin Centrul Național de Conducere Integrată al M.A.I., completat cu grupa operativă a I.G.S.U. și reprezentanți din cadrul Ministerului Transporturilor și Ministerului Energiei, fiind în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Argeș, Cluj, Caraș-Severin, Brașov, Buzău, Bacău, Galați, Neamț și Prahova, aflate sub avertizări și atenționări de fenomene hidrometeorologice periculoase, au fost activate grupele operative, iar la sediile primăriilor din județele aflate sub avertizare meteorologică sau hidrologică Cod Portocaliu a fost instituit serviciul de permanență.
Nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația întreruptă, în 11 județe (Argeş, Braşov, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Prahova, Neamţ, Vrancea și Vâlcea) circulându-se în continuare în condiții de iarnă. În ultima perioadă, CNAIR a acționat cu 26 de utilaje, folosind 146 tone de material antiderapant (sare și nisip) și 0,6 tone de clorură de calciu. Traficul a fost restricționat sau s-a desfășurat greu din cauza copacilor sau a stâlpilor căzuți pe drumuri din județele Sălaj și Suceava. Aceleaşi situații s-au înregistrat în la drumurile județene din Brașov, Sibiu, Harghita, Prahova şi Sălaj, n fiecare caz intervenindu-se pentru reluarea circulației rutiere. Tot din cauza arborilor căzuți, circulația feroviară a fost blocată pe trei magistrale în județele Brașov, Hunedoara și Buzău. În același interval de timp, s-a acționat cu 20 de echipe în 11 județe (Alba, Argeş, Braşov, Dolj, Gorj, Mureş, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Vâlcea, Teleorman) pentru repunerea sub tensiune a rețelelor de alimentare cu energie electrică. (foto: CNAIR)