Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Mentinerea tensiunii arteriale

in Sanatate de

Tensiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele aplica o presiune asupra peretilor arterelor. Valoarea ei rezulta din doua masuratori: tensiunea maxima, inregistrata cand inima se contracta (sistola) si tensiunea minima, inregistrata cand inima se decontracta (diastola). O tensiune arteriala prea mare poate provoca mai multe probleme de sanatate. Exista studii ce demonstreaza ca, la vegetarieni, tensiunea arteriala are valori mai apropiate de cele normale decat la persoanele care consuma carne. Si se poate dovedi in ce masura contribuie, la cresterea tensiunii arteriale, fumatul, alcoolul si excesul de hrana.

PREVENTIE

  • Consuma zilnic usturoi si ceapa crude, deoarece contin alicina si selenium –  compusi ce controleaza hipotensiunea. Daca nu iti place gustul acestor alimente, exista astazi – si nu existau pe vremea bunicii – comprimate de usturoi si ceapa. Se gasesc, intr-o gama foarte variata, la magazinele de produse naturiste (suplimente alimentare). Vei gasi pe etichetele acestora toate informatiile de care ai nevoie.
  • Un kiwi pe zi tine la distanta hipertensiunea. Micul fruct in coaja paroasa este bogat in potasiu si se dovedeste un diuretic 100% natural! Doua motive ce-ar trebui sa-i convinga pe hipertensivi sa-l consume sistematic. Sfat valabil si cu privire la alte fructe bogate in potasiu, cum sunt bananele, legumele verzi si frunzoase, crude sau pregatite la abur, dar si portocalele, cartofii si semintele de floarea-soarelui.
  • Iata alte cateva sfaturi utile: nu fuma si nu folosi niciun produs pe baza de tutun, limiteaza consumul de alcool si sare, da jos surplusul de kilograme daca vezi ca ai luat proportii, fa intre 30 si 60 de minute exercitii fizice de intensitate moderata, intre patru si sapte zile pe saptamana.

Cercetatorii sustin ca starea emotionala afecteaza in mod direct tensiunea arteriala. Cand esti fericit, inima ta se contracta si tensiunea este mai mica, si invers, cand esti nelinistit sau anxios, inima ta se decontracta si tensiunea creste. Ei bine, da! Fericirea iti apara sanatatea!

Ultimile din

Mergi la SUS