Tusea este provocata de iritarea cailor aeriene sau a organelor gatului, toracelui sau abdomenului, aflate pe traseul nervului pneumogastric. Acesta transmite un stimul centrului de comanda a tusei situata in bulbul rahidian, deasupra maduvei spinarii.
- Pune cateva rondele de hrean intr-o strecuratoare (cu un vas dedesubt, fireste) si stropeste-le cu putina miere sau cu zahar, ca sa lase zeama. Lichidul astfel obtinut este un sirop puternic pentu tuse. Dar este suficient si in lupta cu toate infectiile respiratorii.
- Cand simti intepaturi in gat si iti vine sa tusesti, fa-ti un ceai de marar: pune 5 g de marar in 250 ml de apa clocotita si lasa sa se odihneasca cinci minute. Poti adauga putina miere, pentru a atenua gustul. Bea trei cani pe zi.
- Desfa sase curmale si pune-le la fiert in 500 ml de lapte, la foc mic, timp de 25 de minute. Bea cate trei pahare pe zi.
- Fa o scobitura intr-un nap si umple-o cu zahar. Siropul care se scurge dupa cateva ore este foarte eficient in combaterea diferitelor afectiuni pulmonare si in special contra tusei persistente.
- Pentru a calma o tuse puternica, curata si marunteste intre sase si zece catei de usturoi. Amesteca-l cu 250 ml de miere pura si pune totul sa se incalzeasca usor, 15 minute. Lasa la racit. Ia cinci-sase linguri pe parcursul zilei.
- Curata cinci cepe, pune-le la copt si preseaza-le, ca sa storci sucul. Bea doua-trei cani pe zi.
- Bea o cana cu lapte cald, in care ai adaugat 30 ml de miere.
- Fierbe cateva cepe, o ramura de cimbrisor si putin zahar (pentru gust) timp de o ora. Inghite acest amestec de trei ori pe zi.
- Fa un preparat din 45 ml de miere, un catel de usturoi taiat, o rondea de ceapa curatata si o ridiche mica, taiata in bucati. Lasa cateva ore sa se odihneasca. Inainte de a consuma preparatul, pune si cateva picaturi de suc de lamaie.
- Taie un morcov in rondele fine si pune-le intr-o farfurie cu zahar nerafinat. Adauga foarte putina apa. Pune sa se incalzeasca incet una-doua ore. Apoi aduna sucul lasat pe fundul farfuriei si ia cate o lingura din el, de patru-cinci ori pe zi.
- Pune intr-un ceaun 500 ml de apa clocotita si arunca 75 g de frunze de cimbrisor. Lasa la infuzat 15-20 de minute, strecoara, apoi pune la loc in ceaun. Adauga 450 g de zahar brun sau miere si pune sa fiarba la foc mic, pana cand capata consistenta unui sirop (dureaza circa o ora). Foloseste acest preparat ca sirop antitusiv, luad cate 15 ml la fiecare patru ore sau cand ai acces de tuse.
- Iata reteta unui remediu – bomboana, numai bun pentru copiii refractari la siropul traditional. Toarna, pe un cub de zahar, doua picaturi de extract pur de usturoi si da-i-l celui mic. Il poti oferi acest antitusiv si amestecat cu 15 ml de miere, in locul cubuletului de zahar. Este de la sine inteles ca acest remediu este la fel de eficient si pentru adulti.
- Ca sa nu tusesti in timpul somnului, bea lapte cald sau apa calda indulcita cu zahar, in care ai adaugat cateva picaturi de suc de lamaie.