Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Luceafărul poeziei românești s-a stins acum 129 de ani, într-o zi de 15 iunie. Curiozități despre Mihai Eminescu

in ExtraNews de

Astăzi se împlinesc 129 de ani de la moartea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Avea doar  39 de ani. Cum frumos și cu mult respect a scris poetul Lucian Avramescu într-o poezie de o mare sensibilitate, Eminescu “a scris, cu litere de aer și țărână certificatul de naștere al sufletului românesc”.
Într-o zi în care ne gândim la Luceafărul poeziei românești, vă prezentăm câteva curiozități despre Mihai Eminescu:
-Copil fiind, Mihai Eminescu obișnuia să își sperie tatăl. El punea șerpi vii în apropierea casei și se distra teribil de felul cum tatăl său reacționa când vedea reptilele.
-Deși a avut o inteligență rară, nu lua note prea bune la școală, dar ajunsese să cunoască multe limbi străine: latina, italiana, spaniola, franceza, sârba, greaca, albaneza, turca;
-Mihai Eminescu nu a suportat la școală matematica cu care nu s-a împăcat niciodată;
-În perioada 1864-1865, Mihai Eminescu a fugit de la școală pentru a se alătura trupei de teatru Fani Tardini;
-Primii fiori ai iubirii îi simte la Ipotești, îndrăgostindu-se de o fată care a murit de tânără și despre care scria mai târziu: “Surâsul ei sfielnic și ochiul ei cuminte/ Sunt duse fără urmă de pe acest pământ/ S-a stins.”
-Muza poeziei “Pe lângă plopii fără soț” a fost Cleopatra Lecca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Se pare că domnișoara Cleopatra Lecca a fost ultima mare iubire a Luceafărului poeziei românești, după despărțirea de Veronica Micle. Ea locuia pe stradă Cometei,o stradă plină de plopi pe care poetul i-a numărat și a constatat că sunt un număr fără soț.
Mihai Eminescu și-a pus pe hârtie pasiunea pentru Cleopatra și în scrisorile trimise acesteia. Într-o epistolă intitulată:”Fii a mea o oră”, marele poet scria: “Ei bine, fii a mea … nu o noapte întreagă … ceea ce n-aș fi cerut … ci o oră, o singură oră … și-ți promit pe mormântul mamei mele că de la tine plec acasă și mâine vei primi o scrisoare din partea unui om ce nu ar mai fi și care va zice că moare pentru c-ai fost crudă cu el … Numele tău rămâne neîntinat, nimeni nu știe ce s-a întâmplat … gura care-a putut să-ți facă o asemenea propunere va fi închisă pentru totdeauna. Vezi dar cât te iubesc … dacă plătesc amorul meu cu viața – să plătesc cu el un moment de fericire.”
-Mihai Eminescu era dependent de cafea și după ce își făcea proviziile cu licoarea magică, stătea ore întregi concepând poezii, fără să vadă lumina zilei.
-Deși a trăit în sărăcie toată viața, marele poet afirma cu mândrie: “Posteritatea nu vreau să afle că am suferit de foame din cauza fraților mei. Sunt prea mândru în sărăcia mea.”


Ultimile din

Mergi la SUS