Singura fabrică autorizată din România în care se produce lapte de măgăriță ecologic, se găsește în județul Bihor.
Ferma de la Cauaceu reunește 6 rase(de la măgărițele românești, la cele andaluze, albe ca laptele). Prețul unei femele începe de la 700 de lei și exploatația numără 120 de măgărițe și 60 de mânji.
Fiind plin de nutrienți, dar și dificil de obținut, un litru de lapte costă circa 120 de lei și este vândut prin farmacii și marile lanțuri de magazine în sticluțe”de sfert”.
Unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor spune:”O măgăriță bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi și poate fi mulsă doar trei luni pe an”.
Se poate spune că la baza afacerii stă o alergie urâtă, după cum spune Francisc Simon, patronul fermei avicole din Cauaceu, celălalt proprietar al afacerii.
„A început cu o alergie(…)Adesea trebuia ca în drum spre fermă să opresc mașina pe marginea drumului pentru că îmi dădeau lacrimile, îmi curgea nasul și strănutam non stop”. Tratamentele medicamentoase doar ameliorau simptomele, însă nu rezolvau problema.
Bărbatul mai spune că: „Bătrânii ziceau că tusea măgărească se tratează cu lapte de măgăriță”. Am zis să încerc, că nu are ce să strice și am cumpărat două asine cu pui pentru ferma proprie.”Am băut zilnic lapte de măgăriță. E mai dulce și mai puțin gras decât cel de vacă și miroase a lucernă. Treptat, mi-au trecut baiurile, iar în câteva luni nici n-am mai simțit că vine sezonul alergiilor”.
Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier, un număr mare de vitamine, minerale, proteine și nu mai puțin de 4 tipuri de antibiotice și bactericizi naturali și poate fi folosit în tratamentul alergiilor, în alimentația sugarilor sau a persoanelor cu intoleranță la lactoză.
Călin Nistor este cel care a spus:”Îți dai seamă câți oameni am putea ajuta? Hai să înființăm o fermă!”.
La ferma din Cauaceu totul este automatizat. Laptele este muls în fiecare dimineață și e turnat în sticluțe farmaceutice, fără să aibă contact cu aerul. O sticluță costă peste 30 de lei în condițiile în care numai recipientul gol face 7,5 lei. Sticluța brună garantează păstrarea nealterată a conținutului vreme de trei luni.
Proprietarii afacerii au ales recipientele de 250 mililitri pentru că doza zilnică recomandată este de 80 mililitri. Odată deschis, laptele își păstrează calitățile doar câteva zile.
Produsul „lapte de măgăriță” este căutat în primul rând de alergici, dar și de mamele cu copii bolnavi, de persoanele cu imunitatea scăzută sau de cele aflate la dietă și chiar de sportivii de performanță.