Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

KETO VS ATKINS! CARE E MAI BUNA?

in Regim alimentar de

E greu de stabilit care dintre cele doua diete este mai eficienta. Ambele au fanii si calomniatorii lor si ambele functioneaza aproximativ pe aceleasi principii: continut ridicat de protein si de grasimi si aport redus (spre deloc) de carbohidrati.

Dieta Atkins functioneaza gradual (faza 1-inductie, faza 2-slabire, faza 3 –echilibrare, faza 4-mentinere) si incepe cu un continut redus de carbohidrati consumati intr-o zi pentru a declansa slabirea prin ketoza, proces natural care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie de catre organism – de obicei, cand acesta nu primeste suficienta glucoza (carbohidrati), pentru a asigura corpului energia de care are nevoie. Apoi, cantitatea de carbohidrati permisa incepe sa creasca de la 20-25 g pana la maximum g intr-o zi. Atkins se bazeaza pe alimente din proteine si grasimi: carne, lactate, legume, seminte, fructe. Pe de alta parte, dieta Keto pretinde schimbarea totala a stilului de viata, fara devieri. Aceasta se bazeaza pe consumul exclusiv de proteine si grasimi, arbohidratii fiind complet stersi din dieta pentru totdeauna. Unii specialist pretind ca aceasta ar fi mai usor de urmat si ar fi mai eficienta, pentru ca nu exista riscul de a se depune la loc kilogramele pierdute, spre deosebire de Atkins, unde poti “recastiga” in greutate din cauza alternarii carbohidratilor.

PRO ATKINS

 • Previne aparitia diabetului de tip II;
 • Reduce riscul aparitiei tulburarii neurologice datotita consumului ridicat de alimente cu Omega 3;
 • E deseori denumita dieta iubitorilor de carne, deoarece aceasta se poate consuma in cantitati mari;
 • Reduce nivelul din sange al “colesterolului rau”.

ANTI ATKINS

 • Risc de aparitie a pietrelor la rinichi;
 • Poate cauza constipatie.

PRO KETO

 • Reduce riscul aparitiei bolilor de inima;
 • Creste nivelul functiilor cognitive;
 • Creste nivelul de energie, spre deosebire de alte diete.

ANTI KETO

 • Necesita atentie la cantitatea anumitor alimente consumate;
 • In functie de circumstante, e nevoie de aportul de anumite suplimente.

DIETA ATKINS ESTE PREFERABILA

In dieta ketogenica, majoritatea caloriilor provin din grasimi, iar aportul de proteine se situeaza undeva pe la 1,5 g/kilogram de masa corporala. Dieta Atkins, o dieta tot low-carb, se deosebeste de dieta ketogenica prin faptul ca starea de ketoza poate fi indusa doar in Faza 1. In conluzie, dieta Atkins este preferabila, deoarece nu exclude total grupul carbohidratilor, regland treptat metabolismul si ducand la o slabire progresiva. Cu toate acestea, dieta ketogenica este recomandata in cazul unor afectiuni neurologice precum epilepsia, Alzheimerul etc.


Ultimile din

Mergi la SUS