Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iohannis s-a întâlnit cu președintele Franţei, Emmanuel Macron

in Diverse/Extern/ExtraNews de

   Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri o întrevedere cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în marja reuniunii Consiliului European. Macron a fost invitat de Iohannis să efectueze o vizită în România.

   Klaus Iohannis l-a felicitat pe omologul francez pentru victoria în alegerile parlamentare a partidului La République en Marche, un susținător al proiectului european. În acest context, a exprimat hotărârea României de a rămâne un partener solid al Franței și de a susține împreună relansarea proiectului european, transmite un comunicat al Preşedinţiei României.

   În plan politic, Președintele României a propus consolidarea ritmului contactelor la nivel înalt între cele două țări, inclusiv la nivel de președinți. În acest context, Emmanuel Macron a fost invitat să efectueze o vizită în România în perioada următoare, invitația fiind acceptată. În plan economic, cei doi şefi de stat au convenit impulsionarea ritmului pozitiv deja înregistrat al schimburilor comerciale, inclusiv prin diversificarea domeniilor de colaborare și definirea de noi priorități de acțiune în plan sectorial. Discuțiile au mai vizat și cooperarea din cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2018-2019, cel mai important proiect cultural bilateral în care este angrenată România în ultimii 10 ani.

   De asemenea, au fost abordate și subiecte de actualitate de pe agenda europeană. Cei doi președinți au reconfirmat relevanța unității și a consolidării proiectului european. Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul francez că România rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicată în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune în rândul statelor membre. Prezervarea principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii Europene trebuie să rămână un obiectiv esențial în procesul de consolidare a proiectului european.

   Președintele Klaus Iohannis a afirmat că aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv major și legitim pentru România. Prin aderarea României la spațiul Schengen, securitatea Uniunii Europene va fi întărită. Cei doi șefi de stat au convenit intensificarea dialogului în perspectiva luării cât mai curând a unei decizii favorabile aderării Românei la spațiul Schengen.

   Un alt aspect al discuțiilor a vizat procesul de revizuire a Directivei privind detașarea lucrătorilor. A fost reafirmat interesul ambelor state pentru asigurarea unui nivel adecvat de protecție a lucrătorilor europeni și pentru combaterea abuzurilor în cadrul liberei circulații a forței de muncă. A reieșit deschiderea ambelor părți pentru un dialog și o cooperare susținute, atât în plan bilateral, cât și la nivel european, în scopul stabilirii unui cadru de reglementare transparent, echitabil și eficient, care să țină cont, pe de o parte, de necesitatea asigurării unor condiții corecte și nediscriminatorii pentru toți lucrătorii europeni, iar, pe de altă parte, să faciliteze buna funcționare a Pieței Interne a Uniunii cu respectarea celor patru libertăți fundamentale.

   În finalul discuțiilor, Iohannis și-a exprimat încrederea că asigurarea unui ritm susținut al contactelor bilaterale de nivel înalt va contribui la evoluția rapidă a tuturor proiectelor de interes comun. (foto: presidency.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS