Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pentru a pune capăt crizei diplomatice din regiune, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul au trimis o listă cu 13 solicitări la Doha

in Extern/ExtraNews de

În data de 5 iunie, cinci state arabe(Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite,Yemen și Libia) au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul. Ei au acuzat acest stat de finanțarea unor rețele teroriste precum Statul Islamic și al-Qaeda și că astfel alimentează instabilitatea în regiune.
În repetate rânduri Qatarul a anunțat că vrea să negocieze concesii dacă îi este trimisă o lista cu cereri, dar țările arabe să ridice blocada care împiedică livrările de alimente și medicamente la Doha.
Ideea că susține organizații teroriste este în continuare respinsă de Qatar.
Kuweitul, mediatorul crizei, a predat autorităților de la Doha lista cu cele 13 solicitări.
Între solicitările celor patru state arabe, se număra închiderea postului TV Al Jazeera, închiderea unei baze militare turce din Qatar, reducerea legăturilor cu Iranul și predarea teroriștilor care provin din aceste patru state, informează Reuters.
O solicitare importantă este aceea că Doha trebuie să întrerupă legăturile cu organizațiile teroriste, ideologice și sectare Stat Islamic, al-Qaeda, Hezbollah și Jabhat Fateh al Sham(fosta sucursală a al-Qaeda din Siria), inclusiv Frăția Musulmană.
Pentru adoptarea acestor măsuri, Qatarul a primit un termen de zece zile, iar în caz contrar, lista devine nulă.
Oficialii din Qatar nu au dat un răspuns după primirea listei cu cele 13 solicitări.
La începutul săptămânii, ministrul de Externe, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat că Doha nu va negocia cu cele patru state decât dacă ridică blocada împotriva Qatarului.

Mergi la SUS