Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat recent la Suceava, unde, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, a susţinut o alocuțiune în cadrul evenimentului „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administrația locală vorbește”. Interpelat referitor la diversele probleme ale descentralizării şi ale reacţiei autorităţilor cu privire la remedierea anunitor aspecte neclare sau grave din adminsitraţia locală şi judeţeană a spus că soluţiile acestor probleme trebuie să fie „încet, încet, altele decât punctuale”.
„Am observat cum reacţionează guvernele, şi guvernul lor, şi guvernul meu, şi ăsta. Toţi fac la fel. Încep să guverneze ca pompierii. Apare o problemă punctuală şi strigă media că în cutare loc s-a întâmplat ceva, se duc toţi acolo şi încearcă să rezolve problema. Pe urmă, strigă televizorul că undeva o chestiune nu funcţionează, merg toţi acolo şi încearcă să o rezolve. Este şi acesta un fel de a guverna, doar că este foarte ineficient. Ceea ce lipseşte încă la noi sunt soluţii integratoare şi plan pe termen un pic mai lung„, a spus Iohannis. El a mai spus că nu trebuie discutat la nivel de măsuri imediate ale guvernelor, pentru că nu cu anumite persoane trebuie vorbit, ci trebuie ca politicienii să înţeleagă că România nu mai are nevoie de un „rezolvitor” de probleme punctuale, ci de politici publice care abordează chestiunea într-un fel integrat şi care, „în loc să rezolve problema într-un loc şi să o agraveze într-o sută, să vină cu politici care ameliorează peste tot situaţia şi permit României să meargă înainte„.
„Eu am spus-o în campanie, nu am devenit foarte popular prin asta, dar cred în asta, ca să trăim bine, trebuie să muncim bine. Simplu de tot. Şi ca să muncim bine, trebuie să avem conducători care ne creează condiţiile să muncim bine. Altfel păţim cum am auzit un exemplu şi, din păcate, nu este singurul, că omul încearcă să-şi facă o afacere în România şi pe urmă vara merge în străinătate să muncească ca să-şi finanţeze activitatea de acasă. Nu e un mod în care putem să ne dezvoltăm”, a spus preşedintele. Referitor la descentralizarea administraţiei şi regionalizare, Klaus Iohannis este de părere că două sunt obiectivele care trebuie urmărite, „şi dacă nu se ating acelea, mai bine nu o facem”. Primul obiectiv e dezvoltarea economică iar al doilea eficienţa administrativă, iar dacă regionalizarea nu produce dezvoltare economică şi nu-i dă cetăţeanului sentimentul că administraţia a devenit mai simplă pentru el, nu pentru ea, iarăşi nu a făcut nimic. „Cum să convingem primarii din comune să aplice pentru fonduri europene dacă a doua zi îi punem pe drumuri să umble sute şi sute de kilometri şi sute şi sute de alte lucruri după avize. Nu putem să funcţionăm aşa. Că sunt unii cărora le place fiindcă sunt beneficiari ai acestor demersuri, trebuie să-i eliminăm, trebuie să eliminăm trântorii şi şpăgarii din sistem, altfel nu vom progresa„, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis. (foto: presidency.ro)