IMPORTANT! Ce ai voie să faci și ce să eviți atunci când vizitezi orașul Dubai

in Diverse de

Dubai este una dintre cele mai sigure destinații din Orientul Mijlociu. Foarte rar poți deveni victima unui hoț de buzunare sau de poșete, deoarece străzile sunt supravegheate de camere de luat vederi, iar mijloacele de transport în comun sunt foarte sigure chiar și pentru turiști. Poți chiar să vizitezi orice parte a orașului, atât ziua cât și noaptea, fără să te pui în pericol. 

De fapt, cel mai mare risc pentru siguranța ta ești chiar tu. Mulți turiști, de-a lungul timpului, au primit amenzi sau chiar au fost închiși sau deportați pentru ofense aduse legii locale.

Deoarece Emiratele Unite Arabe sunt state Musulmane, guvernate de Legea Sharia, este bine să petreci puțin timp documentându-te despre obiceiurile locale înainte de a pleca în Dubai.

Ce trebuie să știi atunci când călătorești în Dubai

 

 • Consumul de alcool în public este interzis

 

Cu toate acestea, turiștii pot consuma alcool în locații special amenajate pentru ei sau în locuințele unor localnici non-musulmani ce dețin o licență pentru aceste băuturi. 

Mare grijă, nu ieși la plimbare dacă ești sub influența alcoolului, iar aceasta ți-a modificat comportamentul și nu conduce băut. Străzile sunt patrulate în permanență de polițiști în uniformă sau în civil, iar toleranța pentru starea de ebrietate este zero!

 

 • Afișarea publică a afecțiunii trebuie evitată

 

Chiar dacă poți călători în Dubai alături de partener fiind un cuplu necăsătorit, afișarea publică a afecțiunii trebuie evitată cu orice preț. Chiar și un pupic sau ținutul de mână sunt considerate acțiuni nepotrivite, așadar este mai bine să nu vă atingeți cât timp sunteți în oraș.

 

 • Poartă haine modeste

 

Deși femeile sunt considerate libere și nu te vei afla în pericol în acest oraș, este bine să eviți hainele mulate sau prea scurte. O pereche de pantaloni largi și o bluză cu mânecă lungă reprezintă alegerea perfectă pentru ieșirile în public.

 

 • Bacșișurile sunt așteptate

 

Deși nu ți se va cere, să oferi bacșiș este o practică bine stabilită în Dubai. Pentru personalul hotelier poți oferi cât consideri, dar în restaurant, dacă nu este trecut pe bon costul serviciilor, este bine să calculezi 10% din total. Pentru ceilalți lucrători (supermarket, spălători de parbriz, angajați din benzinării), în general se lasă 2 Dirhami. Cu toate acestea, taximetriștii nu așteaptă bacșiș.

 

 • Ai grijă ce fotografiezi

 

În Dubai este interzis să fotografiezi și să postezi pe internet poze cu persoane musulmane fără acordul acestora, cu clădiri guvernamentale, porturi, aeroporturi, palate sau clădiri religioase. Ai grijă cum și cui faci fotografii, deoarece chiar și imaginile postate deja pe social media pot fi urmărite și poți plăti amendă pentru acestea.

 

 • Religie și etichetă

 

 • Islamul este religia majoritară în Dubai. Nu o vorbi de rău în public și nu distribui materiale defăimătoare pentru a nu avea probleme cu legea.
 • În perioada Ramadanului, nu mânca, nu bea și nu fuma în public între răsărit și apus.
 • Alte obiceiuri vestice interzise în Orientul Mijlociu: înjuratul, remarcile negative, alegerea nepotrivită a hainelor (mâinile, picioarele sau abdomenul la vedere, în cazul femeilor).
 • Fotografierea obiectivelor militare, guvernamentale sau religioase fără acordul specific al autorităților poate rezulta chiar în timp petrecut în închisoare.

 

 • Când să îți programezi vizita în Dubai

 

Cea mai potrivită perioadă pentru a programa o vacanță în Dubai este în Noiembrie-Aprilie, deoarece temperaturile sunt în limita a 30 de grade. 

Costurile pentru un astfel de concediu sunt mai reduse vara, dar este nerecomandată plecarea în sezonul estival, deoarece temperaturile pot depăși 48C. De asemenea, evită luna Ramadanului, când mâncatul și băutul de la răsărit până la apus sunt interzise, pentru că nu te vei putea bucura de minunata bucătărie arăbească!

Dubai este una dintre cele mai liberale zone ale Emiratelor Arabe Unite, dar chiar și așa, anumite restricții se impun și aici. Dacă te interesezi din timp de legea și de cutumele locale, te vei putea bucura de excursia ta în această locație exotică fără teama de a întâmpina dificultăți în relația cu forțele de ordine sau cu localnicii!