În OUG-ul adoptat de către Guvern în ședința de astăzi, sunt prevăzute noi reglementări în Codul Muncii în ceea ce privește munca nedeclarată.
Ordonanța de Urgentă de modificare și completare a Codului Muncii, adoptată de executiv, prevede că: Angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă și documentele de evidență a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru.
Această reglementare creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existențe în documente cu cele transmise în registrul general de evidentă a salariaților, se mai arată în comunicatul Guvernului României.
Ordonanța de Urgență reglementează situațiile care constituie muncă nedeclarată:
-Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
-Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
-Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
-Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
În comunicatul Guvernului se mai arată că:
De asemenea, se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca și contravenție și creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate. Totodată, inspectorii de muncă vor avea competența de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.
Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
Pentru încurajarea contravenientului la plata benevolă a amenzii contravenționale a fost instituită posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancționare.
O altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Din surse guvernamentale aflăm că noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial, luni, cel mai probabil.