Greseala omeneasca sau inselatorie cu buna stiinta? La manastirea Celic Dere din judetul Tulcea, pelerinii s-au rugat ani buni la niste oase de porci si oi, in loc de moastele sfintilor Epictet si Astion.
Moastele acestor sfinti au fost aduse in lacas impreuna cu alte oseminte umane si animale, cu care au fost dezgropate. Dupa ce au fost separate, cele ale sfintilor au stat o vreme in manastire, apoi au fost trimise la Arhiepiscopia Tomisului.
La Celic Dere au ramas astfel oasele fara legatura cu cele sfinte.
Episcopul a recunoscut greseala si a decis sa ingroape oasele de animale in cimitirul manastirii.
Conform realitatea.net, Patriarhia Română a emis in 2014 un ordin prin care a cerut tuturor lăcasurilor de cult din tară să facă un inventar al moastelor, scopul fiind acela de a se stabili care sunt reale si care nu, dar si de a întocmi un catalog, evitându-se astfel închinarea la sfinți falsi.
Conform regulilor bisericesti, moastele trebuie să fie însotite de unul dintre cele trei documente: Certificat de autenticitate (emis de un antropolog), Gramata (emis de un episcop) sau un act de donatie. Se pare că această solicitare a Patriarhiei ar fi venit după ce în mai multe mănăstiri au fost descoperite moaste false, de notorietate fiind un caz din Tulcea, unde oamenii se închinau la niste moaste ce s-au dovedit a fi în final oase de porc.
Mitropolia Moldovei a refuzat să comenteze decizia sefilor ierarhici, dar s-au arătat de acord cu ea. „Este o decizie luată la nivelul Patriarhiei Române pe care, evident, o respectăm. Noi nu putem face nici un fel de declarații pe această temă„, a precizat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.