Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Emirul Kuwaitului și Președintele Turciei încearcă să medieze criza diplomatică ce zdruncină lumea arabă

in Extern/ExtraNews de

Luni 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Bahreinul, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Yemenul au anunțat că au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul, stat acuzat că acordă sprijin organizațiilor teroriste, între care: al-Qaeda, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană.
Această criză nu vizează doar întreruperea relațiilor diplomatice, ci și izolarea efectivă a Qatarului care constă în închiderea frontierelor terestre, aeriene sau navale cu statul Qatar, anunțată de Arabia Saudită , Bahrein, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Yemen. Populația speriată de închiderea graniței terestre a golit rafturile magazinelor.
În aeroportul de la Doha, luni a domnit haosul deoarece companiile aeriene și-au suspendat zborurile înspre și dinspre emiratul Qatar.
Luni seara, Arabia Saudită a închis birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera.
Qatarul susține că acuzațiile sunt nejustificate și denunță o „campanie de minciuni” la adresa sa.
Cea mai profundă criză diplomatică din regiunea Golfului Persic intervine la 15 zile după vizita la Riad a președintelui american Donald Trump. Acesta a cerut țărilor musulmane să acționeze împotriva extremismului religios și să țină sub control Iranul.
Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că decizia aceasta are la bază neînțelegeri vechi și a îndemnat părțile implicate să rezolve pașnic conflictele.
Ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed a declarat marți că emirului Qatarului, a primit un telefon din partea emirului Kuwaitului, care îi cerea să amâne un discurs privind criza, pe care urma să îl rostească marți seara, pentru a oferi timp pentru rezolvarea crizei.
Emirului Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, a adoptat un ton dur și a promis că țara sa îi va respinge pe cei care”încearcă să impună voința lor asupra Qatarului sau să intervină în afacerile sale interne”.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă și el să medieze criza arabă și în această direcție a discutat la telefon cu liderii din Qatar, Kuwait și Arabia Saudită despre importanța păcii și stabilității regionale precum și despre importanța diplomației și dialogului pentru scăderea tensiunilor actuale.
Președintele Erdogan a discutat și cu președintele rus Vladimir Putin despre situația din Golful Persic. Cei doi lideri au ajuns la concluzia că la baza rezolvării crizei trebuie să stea dialogul și compromisul.

Mergi la SUS