Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ei sunt cei mau buni din teatrul românesc! Gala Premiilor UNITER şi-a desemnat câştigătorii

in Diverse/ExtraNews/Monden de

   Cei mai talentaţi actori, cele mai reuşite roluri şi cele mai bune spectacole din anul 2016 au fost premiaate de Uniunea Teatrală din România – Uniter, la Timoşiara, pe scena Teatrului Național Timișoara, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Galei UNITER. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu, Spectacolele de teatrul care au intrat în atenţia juriuluifiind doar cele care au avut premieră între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2016. Juriul final, cel care a desemnat câştigătorii Galei Premiilor UNITER, a fost format din regizorul Alexandru Darie, actriţa Dana Dogaru, scenografa Luana Drăgoiescu şi criticii de teatru Florica Ichim și Maria Sârbu, anunţă uniter.ro.

   Premiul pentru debut teatral a fost câştigat de actorul Iustinian Turcu, pentru rolul Georg din spectacolul “Martiri”, de la Secţia Germană a Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat “Vandalul” de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe o coproducţie a Societăţii Române de Televiziune şi UNTEATRU. Premiul pentru critică teatrală a fost primit de Doina Papp, iar Dragoş Buhagiar a fost numit câştigător pentru scenografia spectacolului “Cafeneaua”, de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi.

   Actriţa Ana Ciontea a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasa din “Suflete moarte”, spectacol jucat la Teatrul de Comedie Bucureşti, cel mai bun actor în rol secundar fiind cunoscutul Gheorghe Visu, pentru rolul Nozdrióv, din acelaşi spectacol. Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Ana Ularu, pentru rolul “A” din spectacolul “O intervenţie”, de la Teatrul “ACT” din Bucureşti.

   Cel mai bun actor în rol principal din anul 2016 a fost Andrei Huţuleac, pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, din spectacolul “Amadeus”, jucat la Teatrul “Metropolis” din Bucureşti. Premiul pentru cea mai bună regie a revenit lui Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului “În adâncuri”, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar cel mai bun spectacol de teatru a fost câştogat de piesa “Amadeus”, jucată la Teatrul “Metropolis” Bucureşti

   În plus, au mai fost acordate, de către Senatul UNITER, premiiul de excelenţă, pentru Victor Ioan Frunză, şi premii pentru întreaga activitate, primite de actorii Mariana Mihuţ, Dionisie Vîtcu, regizorul Silviu Purcărete, scenograful Luana Drăgoiescu şi criticul şi istoricul de teatru Mariana Voicu. Premiul British Council a fost acordat Marinei Constantinescu, director artistic și selecționer al Festivalului Național de Teatru, iar președintelui UNITER, Ion Caramitru a acordat Simonei Neumann, directorul Asociației “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”, un premiu special.

   Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din Romînia, iniţiată şi coordonată de actorul Ion Caramitru; şi are loc anual, începând din 1991. (credit foto: uniter.ro)


Ultimile din

Mergi la SUS