Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E oficial! România, printre ţările cu cele mai avansate programe nucleare din lume!

in Diverse/Extern/ExtraNews/Stiinta de

   La Paris, a avut loc, miercuri, ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Din partea României, au participat premierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, Rodin Traicu, președintele CNCAN, Horia Grama, președintele ANDR, Radu Puchiu, coordonator național pentru relația cu OCDE şi Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa. Din partea OCDE şi NEA au fost prezenţi secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, și directorul general al NEA, William D. Magwood, transmite gov.ro.

Statutul de membru al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE este un pas important pentru sectorul energiei nucleare din România, pentru că asigură accesul la cele mai bune practici, statistici și cercetări, precum și o expertiză valoroasă pe care se vor putea fundamenta deciziile guvernului în acest domeniu. De asemenea, vom fi mai pregătiți pentru a răspunde provocărilor din domeniul energiei și schimbărilor climatice”, a afirmat premierul Grindeanu. El a mai subliniat că acest lucru reprezintă un succes și pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

   În cadrul ceremoniei, secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, a afirmat: „România va contribui la lucrările NEA cu excelentele sale capacități tehnologice și de cercetare. Marcăm azi un nou început pentru Agenție, toți membrii vor beneficia de expertiza pe care o aduc România și Argentina în domeniul siguranței nucleare”.

   România se alătură astfel celor 31 de state membre NEA, țări cu cele mai avansate programe nucleare din lume. Prin aderare, este recunoscut faptul că România dispune de infrastructură și de o industrie națională dezvoltate în domeniul energiei nucleare și că utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind deplin angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu.

   Aderarea României la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea specialiștilor români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.

   România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu, precum și Comitetul inter-ministerial pentru relația României cu OCDE.

   Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6). (foto. gov.ro)

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS