Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E dreptul tău! La ce să fii atent când mergi în vacanţă la mare

in Diverse/Educational/ExtraNews de

   Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a publicat, pe pagina sa, o serie de recomandări pentru cei care merg în vacanţă pe litoralul românesc. Un fel de ghid referitor la ce să fii atent atunci când te cazezi, mănânci sau cumepri ceva, cât şi o atenţionare asupra faptului că tu, consumator şi plătitor, ai drepturi care sunt scrise în lege, indiferent de argumentele sau „textele” care ţi el servesc prestatorii de servicii, hotelierii sau comercianţii.

   Astfel, în unitățile de cazare este bine să: verificați existența listei de prețuri de cazare specifice sezonului și lista serviciilor suplimentare în cazul în care se oferă servicii cu plată separată; să controlaţi cu atenție nivelul de curățenie, salubritate și igienă; să verificați dacă echiparea sanitară este corespunzătoare: oglindă, covoraș împotriva alunecării, perie de WC și dezodorizant, săpun, hârtie igienică etc şi dacă lenjeria de pat și prosoapele sunt schimbate în momentul cazării. La fel, e bine să verificați dacă instalațiile și aparatele din dotarea unității de cazare sunt funcționale. Nu în ultimul rând, solicitați eliberarea documentelor fiscale în momentul achitării contravalorii serviciilor de cazare

   În unitățile de alimentație publică, verificați în mod direct caracteristicile produsului comandat sau cumpărat (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare. E dreptul vostru să refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate, etc). Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator; evitați să achizitionați astfel de produse. Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțeste produsul trebuie să coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

   Perioada cu temperaturi caniculare determnă un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;. O mare atenție trebuie acordată la legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor. Nu cumpărați alimente din locuri neautorizate şi verificati cu atenție termenul de valabilitate înscris pe etichetă. La fel, la plajă, cumpărați produsele specifice numai din locuri autorizate şi verificați cu atenție termenul de valabilitate și informațiile de pe eticheta produselor pentru plajă. (foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS