Press "Enter" to skip to content

Din ce cauza apare in organism insuficienta de vitamine (hipovitaminoza)

Trimite prietenilor

 Organismul este in stare sa acumuleze mici rezerve din unele vitamine. Totusi,daca aportul de vitamine prin alimentatie este insuficient,aceste re -zerve se se epuizeaza rapid.

Uneori organismul este lipsit de vitamine,chiar in abuzul unei hrane preparte din produse bogate in vitamine.Asa se intampla,de pilda in cazul unei prelucrari culinare incorecte a produselor,in cursul careia o foarte mare parte din vitaminaC pe care o contin se distruge.In sfarsit,chiar atunci cand in organism prin hrana  se introduce o cantitate  suficienta de vitami -ne,ele pot fi asimilate prost in intestin,in urma diverselor boli ale stomacu-lui,intestinului si ficatului.De exemplu,in unele boli de ficat,in intestin se elimina bila putina,iar in lipsa acizilor biliari este ingreunata absorbtia grasimilor,ca si a vitaminelor A,D s.a.,care sunt solubile in grasimi.

Iata de ce respectand si regulile de igiena generale de alimentatie si prin aceasta prevenind imbolnavirea organelor digestive,noi imbunatatim in acelasi timp conditiile pentru absorbtia vitaminelor.

Pentru activitatea vitala normala a organismului sunt necesare toate vitaminele,dar aici vom vorbi numai despre cele mai bine studiate,a caror insuficienta in organism este legata de o alimentatie incorecta.Dintre acestea fac paret ,in primul rand,vitaminele C,B1,B12,PP,A.La alegerea hranei este necesar totdeauna sa ne ingrijim ca ea sa contina o cantitate suficienta din aceste vitamine.

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic exercita o influenta pozitiva asupra metabolismului din organism,contribuie la o buna utilizare a proteinelor din hrana;ea este necesara pentru mentinerea integritatilor peretilor capi- larelor.Vitamina C cotribuie la mentinerea metabolismului normal al cole- sterolului;de aceea,hrana bogata in aceasta vitamina,contribuie la preveni-rea aterosclerozei.S-a dovedit ca,in experiente facute pe animale ca sub influenta vitaminei C intensitatea formarii anticorpilor creste si prin ur- mare se mareste rezistenta organismului la infectii.

In sfarait,vitamina C previne scorbutul,boala care la inceput se mani- festa prin astenie(oboseala),hemoragii mici punctiforme,in piele si tendin-  ta la hemoragii ale gingiilor,iar mai tarziu duce la hemoragii in muschi si organele interne(in scorbut hemoragiile survin in urma permeabilitati si fragilitatii crescute  a peretilor capilarelor sanguine).In cazul insuficientei vitaminei C in organism,structura normala a tesutujlui osos si a dintilor ester tulburata.

Aceasta este actiunea favorabila multilaterala a vitaminei C asupra organismului.De aceea trebuie sa avem  grija ca in hrana sa se gaseasca o cantitate suficienta  din aceasta vitamina.

Sursele principale de vitamina C,din hrana,sunt legumele,zarzava -turile si unele fructe.O cantitate foarte mare de vitamina C se gaseste in

maces(mai ales in fructele de culoare rosie inchis),dincre se recomanda fierturi speciale ,si in coacazele negre.Sunt bogate in vitamina  C:fragile, capsunile,portocalele,lamaile,mandarinele,rosiile,varza(nu numai proaspa -ta,ci si murata,daca ea se conserva corect),mararul,ceapa verde,verdeata de patrunjel si alte zarzavaturi proaspete,hreanul.In cartofi  nu se gaseste prea multa vitamina C,dar cartoful ocupa  un loc important in hrana zilnica si de aceea reprezinta una din sursele principale de vitamina C din hrana.Vitamina C se gaseste in mere,,mai ales in soiurile  Antonovka si Tiovka.

In majoritatea produselor care copntin vitamina C  se gaseste si vitamina  P,care intensifica actiunea vitaminei C.De aceea,in cazul  in care folosirii preparatelor din acid ascorbic nu trebuie sa se renunte la produse- le naturale,care contin vitaminele C si P.

Vitamina C este un compus chimic labil(putin stabil).Ea se distruge extrem de rapid in prezenta oxigenului din aer,in cazul incalzirii in mediu neutru sau alcalin.De aceea,in urma prelucrarii culinare a alimentelor,o parte din vitamina C de obicei se pierde.Vitamina C se distruge extrem de rapid  chiar in prezenta unor cantitati foarte mici de metale grele-fier,cupru (de exemplu,cand fierbe intr-un vas de cupru  cu spoiala uzata).La preluc- rarea  culinara a hranei trebuie sa se tina cont de toate acestea.

Vitamina B1

Vitamina B1 este extrem de necesara pentru metabolismul normal al hidrantilor de carbon in organism si de aceea in cazul unei mari cantitati de hidranti de carbon in hrana creste si necesitatea in aceasta vitamina.In cazul unei cantitati insuficiente de vitamina B1 in hrana,la inceput se ob-   serva o scadere a capacitatii de munca,senzatie de greutate in picioare,re-activitate scazuta,dureri pe traiectul nervilor.

Ulterior se pot observa pierderea sensibilitati cutanate,tulburari ale activitati cardiace,edeme si polinervrita(inflamatia trunchiurtilor neroase).

In tarile Asiei,avitaminozaB1este cunoscuta sub numele de boala”beriberi”.

Sursele de vitamina B1 sunt constituite de paine de secara si paineadin faina de grau integrala,hrisca,crupele de ovaz,fasolea,mazarea, soia,carnea(mai ales cea de porc),ficatul,rinichii,ouale,cartofii.Foarte multa vitamina B1 se gaseste in drojdia de bere.

In painea alba,din faina de grau de calitate superioara,aproape nu exista vitamina B1 si de aceea trebuie sa ne hranim,nu numai cu paine alba, ci si cu paine neagra.

Vitamina B2             

Vitamina B2 (riboflavina),care intra in constitutia unei serii de fermenti,participa la metabolismul glucidic si proteic,ca si la reglarea respiratiei tisulare.In cazul unei cantitati insuficiente de vitamina B2  in hrana se observa lqa inceput astenie,slabire,dureri de cap,dureri oculare si mai tarziu inflamarea globului ocular,care poate duce la opcificarea cristalinului (cataracta).

Sursele de vitamina B2 sunt:branzeturile,hrisca,carnea slaba,ouale, laptele nesmantit,painea de secara si din faina de grau integrala,fasolea,mazarea. Drojdia de bere contine extrem de multa vitamina B2 .

Vitamina PP

        Vitamina PP(acidul nicotinic*)joaca un mare rol in metabolismul celular al corpului nostru.Insuficienta acestei vitamine provoaca la inceput insomnie si astenie,o stare  de deprimare,iar mai tarziu apar regiuni inflamatoare ale pielii,mucoasa bucala si linguala,apare diareea si tulburari neuro-pshice.Boala provocata de lipsa vitaminei PP se numeste pelagra.

Vitamina PP se poate forma in organismul omului din triptofan, acesta este denumirea unuia dintre amnioacizii care intra in cnstitutia proteinelor din carne,lapte si alte proteine complete.Iata de ce  carnea si laptele,ca si celalte surse ale acestei vitamine:ficatul,rinichii,unele specii de peste,orezul,hrisca,painea de secara si din faina de grau integrala,cartoful, previn aparitia insuficientei viotaminei PP.

Deosebit de bogate in aceasta vitamina sunt drojdiile.

*acidul nicotinic nu trebuie confundat cu nicotina,substanta toxica,care se gaseste in tutun.

7.Vitamina A

     Vitamina A este necesara pentru mentinerea integritatii mucoaselor si pielii,ca si pentru vederea normala:rodopsina,pigmentul care se gaseste in retina ochiului,este un compus chimic format din vitamina A si o proteina.

In cazul insuficientei vitaminei A in hrana se observa uscaciunea pielii si mucoaselor,uscaciunea corneei ochiului.Semnul initial al avitaminozei este pierderea capacitatii de a vedea la o lumina slaba;in amurg survine  tulburarea numita „orbul gainilor”. Sursele de vitamina A sunt:ficatul de vita,untul,frisca,smantana,branzeturile grase,galbenusul de ou.

In legume si unele fructe se gaseste carotenul,care in organismul omului se poate transforma in vitamina A.Carotenul se gaseste in:morcov,rosii coapte,ceapa verde,spanac,verdeata de patrunjel,marar,caise, fructele rosii ale maciesului,scoruse.

Vitamina D

Vitamina D este necesara pentru metabolismul normal al fosforului si calciului in organism.Ea are o insemnatate deosebit de mare pentru organismul copilului in crestere:in cazul insuficientei acestei vitamine apar tulburari in cresterea normala a oaselor si se dezvolta rahitismul. Surse de vitamina D sunt:untura de peste din ficatul pestilor de mare, untul,galbenusul de ou,icrele,ficatul de vita.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte vitamine,vitamina D se poate forma in organismul omului din substante continute in piele.Pentru aceasta transformare este necesara iradierea pielii cu raze ultraviolete.Iata de ce pentru prevenirea rahitismului are o mare insemnatate sederea copiilor in aer liber unde ei sunt supusi actiuni lumini solare in compozitia careia intra si razele ultraviolete.

Luarea preparatelor de vitamina D se poate face numai la indicatia medicului,deoarece o cantitate prea mare din aceasta vitamina in organism poate avea o actiune daunatoare.





Tabel Responsiv


Cantitatea de vitamine necesara in 24 de ore

  A Caroten B1 B2 C PP
Omul adult:            
-munca fizica  medie 1 2 2 2 50 15
-munca grea 1 2 2.5 2 75 20
-munca foarte grea 1 2 3 2 100 25
Copii si adolescenti            
-pana la 7 ani 1 2 1 2 30-35 15
-intre 7 si 14 ani 1 2 1.5 2 50 15
-peste 14 ani 1 2 2 2 50 15



Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.