În perioada Sărbătorilor Pascale, este nelipsit din decoraţiuni, din reclame, îl găsim sub forma de figurine de ciocolată şi tot el se spune că aduce daruri copiilor. Iepuraşul de Paşti este un personaj extrem de îndrăgit , dar nu are, de fapt, nicio legătură că Sărbătoarea Paştilor la creştini – Învierea Domnului, ci legenda lui porneşte de la câteva tradiţii păgâne.
Pentru creştinii din toata lumea, sărbătoarea de Paşti înseamna sărbatorirea Învierii Domnului. Cu toate astea, un personaj extrem de îndrăgit, mai ales de copii, al Paştelui provine din tradiţiile păgâne: iepuraşul. Cum a ajuns el un simbol al sărbătorii creştine?
Iepuraşul aducător de ouă roşii şi alte cadouri provine de pe meleaguri germane şi simbolizează fertilitatea. Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania şi aparae menţionat în cărţi în jurul anului 1500, deşi, probabil, era prezent de mai multa vreme în tradiţiile populare.
Tot germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraşi, pe la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania, au apărut şi primele ouă din ciocolată.
Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei apusului, Eostre sau Ostara. Legenda spune ca Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică, dar care încă mai avea capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute şi i le dăruia zeiţei. Din această legendă s-a născut tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor. În America, tradiţia iepuraşului de Pasti – Easter Bunny, care aduce în dar ouă vopsite – Easter eggs – copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani.
Deşi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi. În tradiţia chineză, iepurele este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii, pentru chinezi. În religia hinduistă şi budistă, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofranda să-i aduca zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Luna. Şi pe continentul american, iepurele este personaj de legendă. La unele triburi, există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayaşă era creditat cu inventarea scrisului. (foto: pixabay.com)