Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DE CE SI CAND SE FACE TESTAREA DOPPLER

in Sanatate de

Dureri in piept, picioare umflate, vinisoare sparte, dureri de picioare sunt doar cateva dintre semnele care ne ingrijoreaza. Oare de la ce sa fie? Medicul specialist va sti daca este cazul sa faci sau nu o investigatie Doppler.

Cum de starea venelor si a arterelor depinde sanatatea multor organe care pot suferi daca nu sunt irigate corect sau insuficient, se impune, din cand in cand, o verificare. Dar nu oricum, ci la recomandarea medicului. Caci vasele de sange sufera destul pana dau semne de boala.

VENELE SE VAD IN PROFUNZIME

Sanatatea precara a aselor de sange nu inseamna doar prezenta varicelor, a hemoroizilor, a durerilor si umflaturilor la nivelul picioarelor. Amorteala membrelor, furnicaturile, durerile musculare in timpul mersului, inrosirea membrelor inferioare sau superioare sunt si ele semne ca vasele de sange au de suferit. Daca exista sic el putin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arteriala sau tabagism – , atunci se impune o examinare periodica, pentru a vedea daca exista o micsorare sau o largire a veselor de sange. Iar investigatiile Doppler este o procedura non-invaziva in profunzime a tesuturilor, observand fluxul de lichid existent: sange, urina, secretii etc., chiar si la bebelusi. Acest test este prescris de cardiologi, internisti si neurologi, insa recomandarea poate veni si din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog.

CE DE VEDE LA DOPPLER

Caror regiuni ale corpului li se adreseaza inestigatia? Ei bine, inima poate fi observata printr-un examen al sistemului cardiac cu scopul de a identifica eentuala patologie si de a prescrie tratamentul corespunzator. Varicele, trombozele si chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigatia cu metoda Doppler, astfel incat medicul va analiza viteza de circulatie a sangelui la nivelul membrelor inferioare. O proasta circulatie a sangelui dauneaza intregului corp, din picioare, pana in cap, deoarece circulatia oxigenului prin sange catre creier este ingreunata. Si pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o ingustare a acesteia se poate efectua examenul Doppler la nivel abdominal. Bratele pot fi verificate pentru a descoperi potential prezenta a flebitei. La gat, se poate observa micsorarea arterelor cauzata de placi de atenom (grasime), care pot genera accidente vasculare cerebrale si care releva starea arterelor din tot corpul. Testarea se face prin segmentele afectate caci, daca ar fi sa expunem intreg corpul unui astfel de examen, ar dura probabil doua zile.

CUM SE FACE INVESTIGATIA

Investigatia Doppler masoara prin tehnica ultrasunetelor viteza circulatiei fluidelor corporale. Este o metoda non-invaziva, nu doare, dureaza cam o jumatate de ora (dar poate dura si mai mult, in functie de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasa, pentru ca nu necesita anestezie. Nu emana radiatii. Cu ajutorul unor sonde asezate pe piele, se executa miscari pentru a analiza viteza fluidelor, grosimii placilor de atenom, structurii lor (relevanta pentru riscul de embolie si AVC), al carei raport se poate observa pe un monitor.


Ultimile din

Mergi la SUS