Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DE CE SĂ NU IEI SUPLIMENTE ALIMENTARE FĂRĂ SFATULMEDICULUI

in Sanatate de

Da, sunt importante pentru buna funcționare a organismului. Da, ajută la dezvoltarea optimă a copiilor. Și, da, carențele lor ne fac rău. Însă vitaminele și mineralele sub formă de suplimente nutritive ne pot fi inamici de temut!

La fel ca apa sau aerul, vitaminele și minerale sunt indispensabile vieții. Iar când organismului îi lipsesc unele dintre ele, începe să dea semne neașteptate. Totuși, numai specialiștii, în urma unor teste specifice, pot decide dacă avem nevoie cu adevărat de suplimente alimentare și care ar fi dozele potrivite.

CINE LE RECOMANDĂ?

Ne fac cu ochiul din reclame și din ambalaje fistichii și ne determină să le luăm zilnic. “Nu au cum să facă rău”, “sunt naturale 100%”, “copiilor le trebuie”, “le ia și vecina de ani buni și uite ce bine arată”…Iar lista poate continua. Fără a regăsi undeva recomandarea medicului. Iată cum, din dorința de mai bine, putem să ne facem mai mult rău. Nicio bulină colorată, procesată chimic, nu are cum să fie 100% naturală! Și foarte puțini dintre cei care le consumă au nevoie de ele. Iar necesarul zilnic de vitamine și minerale se referă la hrană și la asimilarea din alimente, nicidecum din pilule.

SUNT MEDICAMENTE, NU BOMBOANE!

Dacă ar fi să ne supunem recomandărilor comercianților, ar însemna să luăm zeci de tablete pe zi, ca să acoperim toata gama de posibile afecțiuni de prevenit. Copiii nici nu au cum să refuze “tratamentul” impus de părinți. Riscurile sunt uriașe. Și primul care are de suferit e ficatul, silit să “digere” substanțe toxice în exces. Iată cum și cât de mult rău ne fac suplimentele!

În timpul sarcinii, pentru gravide, există scheme foarte precise de administrare a vitaminelor cu precădere a vitaminei D, a cărei carență duce la rahitism. Altminteri luată în exces, afectează grav rinichii, favorizează cancerul de pancreas și de prostată. Cea injectabilă duce la afecțiuni cardiace la nou-născut.

O cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor boli neurologice grave, fragilizează oasele, îmbolnăvește ficatul și chiar poate scurta viața. În sarcină, duce la nașterea unor copii cu malformații.

Cantitățile mari de vitamina E prezintă risc de cancer, în special pulmonar. Pot determina creșterea tensiunii la hipertensivi și dereglări pentru cei ce suferă de diabet sau hipertiroidie.

Excesul de B9 crește riscul apariției cancerului de prostată.

Prea mult fier afectează organele interne, iar excesul de calciu ne predispune la atac de cord și accidente vasculare cerebrale.

Consumul exagerat de acid folic duce la dereglarea somnului și la pierderea gustului. Fluorul întțepenește articulațiile, cuprul dă arsuri gastrice, magneziul afectează respirația, bătăile inimii și sistemul muscular, zincul produce anemie, betacarotenul crește riscul de cancer pulmonar. Supradozele de B1 afectează tiroida și secreția de insulină.

Studii recente arată că excesul de suplimente poate produce modificări ale AND-ului, cauzează cancer, iar cercetătorii atrag atenția că luând nutrienți de capul nostru e ca și cum am juca ruleta rusească cu propria sănătate.

MEDICUL ȘTIE CE-I TREBUIE COPILULUI

Sunt situații în care este neoie de vitaminele K, D și de calciu, foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. Procesul creșterii și activitatea intensă implică un consum caloric crescut. Astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Dar sunt atât de multe lucruri de analizat, încât numai medicii pot determina dacă sunt necesare suplimentele. Când hrana e diversificată și suntem activi, nu avem nevoie de suplimente. În condiții de boală, suplimentele trebuie alese numai de medic. Doar el ar putea ști că utilizarea substanțelor antitermice necesită și o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.

 

Ultimile din

Mergi la SUS