Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

De ce sforăim și când devine sforăitul periculos?

in Sanatate de

Sforăitul este o tulburare a somnului frecvent întâlnită atât la bărbați, cât și la femei. De obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni denumită apnee de somn de asemenea, poate deveni un coșmar pentru partenerul de cuplu.

CE CAUZAEAZĂ SFORĂITUL?

Sforăitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gură sau nas, în plămâni, în timpul somnului. Țesuturile moi din partea posterioară a gâtului au tonus slab și vibrează, fiind, în cele mai multe situații o cauză a sforăitului. Orice factor care declanșează relaxarea musculară sau îngroșarea mucoasei căilor respiratorii poate declanșa sforăitul, precum: anumite medicamente, pastille de dormit, antihistaminice, dormitul pe spate, greutatea în exces, congestia nazală, deviația de sept, alcoolul și fumatul. Simptome tipice ale sforăitului sunt: zgomote corelate cu respirația ce apar în timpul somnului, tuse iritativă matinală, uscăciunea gurii, posibile stări de oboseală și lipsă de concentrare în timpul zilei.

SFATURI CARE POT REDUCE / STOPA SFORĂITUL

Nu consumați alcool cu 3 ore înainte de culcare, deoarece slăbește tonusul mușchilor din apropierea mușchilor respiratorii.

Evitați pastilele de dormit sau alte sedative, relaxează mușchii gâtului intensificând astfel sforăitul.

Încercați să renuntați la fumat sau reduceți numărul țigărilor, fumatul provoacă congestia nazală și pulmonară, o cauză majoră a sforăitului.

Dacă aveți probleme cu greutatea în exces, faceți mișcare și adoptați un regim alimentar care să vă ajute să slăbiți.

În cazul în care vă confruntați cu diverse alergii, încercați să păstrați încăperile în care dormiți cât mai curate și schimbați săptămânal lenjeria de pat.

Dormiți pe o parte, nu pe spate, întrucât reduce amploarea sforăitului.

Utilizați produse, spray-uri care diminuează congestia nazală sau care reduc vibrațiile țesuturilor ce suprimă sunetele emise când sforăiți.

CÂND ȘTIM SIGUR CĂ EXISTĂ O PROBLEMĂ?

Știm sigur că este o problemă în momentul în care apar astfel de situații: vă treziți brusc din somn cu senzație de sufocare, palpitații, chiar de mai multe ori pe noapte; partenerul observă că aveți un somn agitat, întrerupt; sunteți obosit dimineața și pe tot parcursul zilei va concentrati greu; adormiți în șezut, citind, privind la TV în timpul zilei.

 

CE RISCĂM ĂÎN CAZUL ÎN CARE NU LUĂM MĂSURI?

 

În lipsa unui tratament și diagnostic corespunzător, aceste tulburări ale somnului pot duce la complicații prin scăderea concentrației de oxigen în sânge și în țesuturi, hipertensiune arterială, mai ales hipertensiune pulmonară, insuficiență cardiacă, aritmii, afecțiuni coronariene, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Ultimile din

Mergi la SUS